Ο Μάρκος Βελλίδης, που έμεινε ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ, θα επιστρέψει σε γνώριμα λημέρια καθώς τα έχει βρει με τον ΠΑΣ Γιάννινα.


Σε γνώριμα λημέρια επιστρέφει ο Μάρκος Βελλίδης. Ο έμπειρος τερματοφύλακας είχε πάρει μεταγραφή πριν από χρόνο στον ΠΑΟΚ από τον ΠΑΣ Γιάννινα, θα επιστρέψει στους Ηπειρώτες. Οι δύο πλευρές τα έχουν βρει μεταξύ τους και από τη στιγμή που ο Βελλίδης έλυσε τη συνεργασία του με τον «δικέφαλο του βορρά», θα συνεχίσει την καριέρα του στον ΠΑΣ.


Κάπως έτσι, αναμένεται να αποτελέσει τη δεύτερη… χειμερινή επιστροφή για τον ΠΑΣ, καθώς σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε και ο δανεισμός του Νίκου Κοροβέση από τον ΠΑΟΚ. Ωστόσο, η επιστροφή του Βελλίδη ίσως σημάνει την αποχώρηση (με μεταγραφή) ενός εκ των δύο άλλων τερματοφυλάκων της ομάδας, είτε του Αλέξανδρου Πασχαλάκη είτε του Κώστα Περιστερίδη.


Πηγή: sport-fm.gr





Πηγή






Πηγή: Daily-News.GR








Στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων πιστωτών αναφορικά με το ελληνικό χρέος, αναφέρονται σήμερα βελγικά ΜΜΕ αλλά και εξειδικευμένες σε ευρωπαϊκά θέματα ιστοσελίδες.


Το καθημερινό ενημερωτικό δελτίο του Politico, σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Το ΔΝΤ και ο ESM σε αγώνα λασπολογίας σε σχέση με την Ελλάδα», σχολιάζει ότι η εν λόγω δημόσια αψιμαχία μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας αποδεικνύει ότι δεν ισχύει πάντα το σχετικό δίδαγμα από τους μύθους του Αισώπου ότι επωφελείται ο πιο αδύναμος όταν οι άλλοι τσακώνονται, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία αυξανόμενη πιθανότητα διάλυσης του σχεδίου διάσωσης.


Η εμπιστευτική έκθεση του ΔΝΤ που διέρρευσε στον Τύπο ορίστηκε να συζητηθεί στις 6 Φεβρουαρίου, σημειώνει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι αναμένεται μία έντονη συζήτηση.


Στην απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό δημόσιο χρέος θα παρουσιάσει εκρηκτική άνοδο τις επόμενες δεκαετίες σε περίπτωση που η Ευρώπη δεν προχωρήσει σε μια ουσιαστική ελάφρυνσή του, αναφέρεται τέλος και ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας «De Tijd» υπό τον τίτλο «Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι το ελληνικό χρέος θα παρουσιάσει εκρηκτική άνοδο».





Πηγή






Πηγή: Daily-News.GR








Ένα κύμα δολοφονιών που έχουν διαπραχθεί στο πλαίσιο του πολέμου κατά των ναρκωτικών στις Φιλιππίνες φαίνεται να έχει γίνει κατά τρόπο «συστηματικό, σχεδιασμένο και οργανωμένο» από τις αρχές και πιθανόν οι εκτελέσεις αυτές να συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύτηκε σήμερα.


Η έρευνα της ΜΚΟ για την αιματηρή εκστρατεία εναντίον των ανθρώπων που επιδίδονται σε εμπορία ναρκωτικών, που έχει εξαπολύσει από τον περασμένο Ιούλιο η κυβέρνηση του προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε, αφορά 59 δολοφονίες σε 20 πόλεις που σχετίζονταν με ναρκωτικά.


Η οργάνωση ανέφερε στα συμπεράσματα της ότι οι περισσότερες από τις δολοφονίες ήταν εξωδικαστικές εκτελέσεις και οι αναφορές της αστυνομίας για αυτές τις δολοφονίες ήταν «παράδοξα παρόμοιες» και σε πολλές περιπτώσεις πολύ διαφορετικές από τις καταθέσεις μαρτύρων.


Η δημοσίευση της έκθεσης έγινε εν μέσω της αβεβαιότητας για τις κατασταλτικές πολιτικές κατά των ναρκωτικών στην χώρα, μετά την απόφαση του Ντουτέρτε να αποσύρει την αστυνομία από τις επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διαφθοράς στο αστυνομικό σώμα. Το Ειδικό Σώμα κατά των Ναρκωτικών των Φιλιππίνων ηγείτο της εκστρατείας.


Ο Ντουτέρτε έλαβε αυτήν την απόφαση έπειτα από ένα συμβούλιο ασφαλείας την Κυριακή το οποίο συγκλήθηκε μετά την απαγωγή και τη δολοφονία επιχειρηματιών από την Νότια Κορέα που διέπραξαν αστυνομικοί της ομάδας διώξεως ναρκωτικών. Ο Φιλιππινέζος πρόεδρος άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι ενδέχεται να ζητήσει τη συνδρομή του στρατού για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.


Με βάση τα τελευταία στοιχεία της αστυνομίας, 7.669 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί έπειτα από την έναρξη του πολέμου κατά των ναρκωτικών, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 2.555 αστυνομικές επιχειρήσεις, για τις οποίες οι αρχές υποστηρίζουν ότι σε κάθε μία αυτές οι δυνάμεις επιβολής του νόμου βρίσκονταν σε αυτοάμυνα. Οι υπόλοιπες δολοφονίες παραμένουν ανεξιχνίαστες, με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να τις αποδίδουν σε αυτόκλητους τιμωρούς ή επαγγελματίες εκτελεστές.


Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δολοφονιών που ερεύνησε «φαίνεται να ήταν εξωδικαστικές εκτελέσεις που διεξήχθησαν με εντολή της κυβέρνησης, είτε με ανάμειξη της, είτε με συγκατάθεση της».


«Η ανηλεής πίεση της κυβέρνησης Ντουτέρτε προς την αστυνομία να αποδώσει αποτελέσματα στις επιχειρήσεις της στην καταπολέμηση των ναρκωτικών έχει ενθαρρύνει αυτές τις καταχρηστικές πρακτικές», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.


Το γραφείο Τύπου του προεδρικού γραφείου των Φιλιππίνων δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς να σχολιάσει τα ευρήματα της Διεθνούς Αμνηστίας.


Η κυβέρνηση έχει διαψεύσει ότι υποστηρίζει εξωδικαστικές εκτελέσεις ή την συνεργασία της αστυνομίας με δράστες δολοφονιών.


Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας διεξήχθη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο. Βασίστηκε σε συνεντεύξεις 110 ανθρώπων και περιλαμβάνει καταθέσεις μαρτύρων που αναφέρουν ότι είδαν θύματα να εκτελούνται παρότι φώναζαν πως παραδίδονται στις αρχές.


Στα ευρήματα συμπεριλαμβάνονται «ισχυρές αποδείξεις» για συνδέσεις μεταξύ αξιωματικών των αρχών και αγνώστων ενόπλων. Επίσης αναφέρεται ότι τα ονόματα της «λίστας ατόμων υπό παρακολούθηση» η οποία καταρτίστηκε από τοπικούς αξιωματούχους κατά τρόπο πρόχειρο και βασισμένο σε υποθέσεις, συνδέονται με τα ονόματα των θυμάτων των δολοφονιών από τις αστυνομικές δυνάμεις.


Η βασική σύσταση της Αμνηστίας στον Ντουτέρτε είναι να «δώσει άμεσα εντολή για τον τερματισμό όλων των αστυνομικών επιχειρήσεων που περιλαμβάνουν άσκοπη ή υπέρμετρη χρήση βίας».


Παράλληλα η ΜΚΟ επισημαίνει ότι η αστυνομία πρέπει να θέσει σε διαθεσιμότητα αξιωματικούς ύποπτους για παράνομες δολοφονίες, για κατασκευή ενοχοποιητικών στοιχείων ή τις επαφές τους με επαγγελματίες εκτελεστές, ενώ κάλεσε τις αρχές να εξετάσουν διεξοδικά υποθέσεις πληρωμένων δολοφονιών.


Συνέστησε στον Ντουτέρτε να διορίσει έναν νέο ανεξάρτητο επικεφαλής της αστυνομίας εσωτερικών υποθέσεων και κάλεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης να αποτρέψει τον εκφοβισμό μαρτύρων και θυμάτων θεσπίζοντας μια ειδική ομάδα για την δίωξη των εξωδικαστικών εκτελέσεων.





Πηγή






Πηγή: Daily-News.GR









Μπορεί όλες να μην έχουμε γεννηθεί με μακριές, γυριστές βλεφαρίδες, όμως, η beauty βιομηχανία φροντίζει να «καλύψουμε» οποιαδήποτε «ατέλεια» ή να ενισχύσουμε ακόμη πιο πολύ τα δυνατά μας στοιχεία με τα σωστά προϊόντα! Ένας από τους συμμάχους που μπήκαν πρόσφατα στο νεσεσέρ μας; Η νέα False Lash Superstar X Fiber Mascara της L’Oréal Paris, η οποία υπόσχεται με 2 μόλις βήματα να κάνει το βλέμμα μας πιο σαγηνευτικό…


Ποια είναι αυτά;


Βήμα #1: Άπλωσε πρώτα το μαύρο primer για έντονο, x-treme όγκο
Με αυτόν τον τρόπο, δίνεις σώμα και ανασηκώνεις κάθε βλεφαρίδα (ακόμη και τις πιο μικρές ή λεπτές) στη στιγμή! Έτσι, οι ίνες της μάσκαρα μπορούν πιο εύκολα να «κολλήσουν» στις βλεφαρίδες.


Βήμα #2: Πέρνα στις βλεφαρίδες σου το πιο πυκνό βουρτσάκι για ακόμη πιο x-treme μήκος και καμπύλη
Τώρα ήρθε η ώρα να περάσεις στις βλεφαρίδες σου το πιο πυκνό πινέλο με 20X περισσότερες ίνες σε μαύρη κρεμώδη φόρμουλα που κολλούν σε κάθε βλεφαρίδα και την ανασηκώνουν. Το μαύρο primer καλύπτεται πλήρως, χωρίς να αφήνει κενά.



Το αποτέλεσμα; Ένα ακόμη πιο extreme βλέμμα!


 





Πηγή






Πηγή: Daily-News.GR









Οι άνθρωποι ανέκαθεν έστρεφαν το βλέμμα τους στον ουρανό για να βρουν απαντήσεις στα βαθύτερα φιλοσοφικά ερωτήματα. Η αστρολογία, η πεποίθηση δηλαδή ότι η θέση των άστρων και των πλανητών έχει άμεση επίδραση στους ανθρώπους και τα γεγονότα.




Οι αρχαίοι Έλληνες, Αιγύπτιοι και Ρωμαίοι, είχαν υιοθετήσει διάφορες πτυχές της αστρολογίας και πολλές από αυτές τις ιδέες εξακολουθούν να απασχολούν τους ανθρώπους ακόμη και σήμερα. Στην απλούστερη μορφή της, η αστρολογία ισχυρίζεται ότι το ημερολογιακό έτος χωρίζεται σε δώδεκα αστερισμούς, γνωστούς ως ζώδια. Το σκεπτικό είναι ότι όλα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας, καθώς και η ζωή μας, καθορίζονται από την ημερομηνία που γεννηθήκαμε.



Μήνας γέννησης


Ο Gerhard Weber και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Βιένης, ανέλυσαν ιατρικά στοιχεία από 507 χιλιάδες 18χρονους και ανακάλυψαν ότι ο μήνας στον οποίο γεννηθήκαμε σχετίζεται με το προσδόκιμο της ζωής μας.


Εποχή γέννησης
Στις περισσότερες χώρες οι τέσσερις εποχές ποικίλλουν ως προς τα μετεωρολογικά και οικολογικά χαρακτηριστικά τους. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτές οι διαφοροποιήσεις μπορεί να προκαλούν τις βιολογικές διαφορές που παρατηρούνται ανάλογα με την εποχή στην οποία έχει γεννηθεί ένα άτομο. Για παράδειγμα, αν μια γυναίκα κυοφορεί καλοκαίρι, τρώει φράουλες και άλλα φρούτα εποχής. Το ίδιο ισχύει και για τα λαχανικά, τα δημητριακά και το κρέας. Τα έμβρυα λοιπόν στην κοιλιά της μητέρας τους τρώνε ό,τι τρώνε και οι μητέρες τους, οπότε είναι πολύ πιθανό κάποια τρόφιμα να έχουν διαφορετική επίδραση στην ανάπτυξη και κατά συνέπεια στην υγεία του βρέφους.


Η εποχή που γεννιόμαστε εξετάστηκε επίσης σε σχέση με τις ασθένειες που πλήττουν τους ανθρώπους. Μάλιστα, το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η συσχέτιση βοήθησε να ανακαλυφθούν τα αίτια των ασθενειών που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε. Η ασθένεια που συγκέντρωσε ίσως την περισσότερη προσοχή είναι η σχιζοφρένεια.


Κάτι που όλες οι έρευνες έχουν διαπιστώσει για τη σχιζοφρένεια είναι ότι τα άτομα που έχουν γεννηθεί τον χειμώνα και τους πρώτους μήνες της άνοιξης, έχουν 5 με 15 τοις εκατό περισσότερο κίνδυνο να εμφανίσουν την ασθένεια αυτή. Από μόνο του αυτό δεν αλλάζει πολλά αλλά, λαμβάνοντας υπόψη όλο τον πληθυσμό, σημαίνει ότι ένα άτομο έχει 1 με 1,15 τοις εκατό πιθανότητα να εμφανίσει σχιζοφρένεια. Αυτό ειναι κάτι που έχει παρατηρηθεί σε όλο τον κόσμο, οπότε και οι περισσότεροι ψυχίατροι έχουν παραδεχτεί ότι η εποχή της γέννησης παίζει κάποιο ρόλο.



Μύθος ή πραγματικότητα όλα τα παραπάνω;


Υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι ο μήνας που γεννιόμαστε μπορεί να επηρεάσει το μονοπάτι που ακολουθεί η ανάπτυξή μας. Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι αυτή η επίδραση οφείλεται περισσότερο σε εποχιακούς παράγοντες, όπως είναι η έκθεση στον ήλιο. Προτού όμως, αρχίσουμε να προγραμματίζουμε εγκυμοσύνες και γεννήσεις, θα πρέπει να περιμένουμε λίγο να και να δούμε τα πράγματα λογικά. Η ανάπτυξη ενός παιδιού είναι ένα μεγάλο και δαιδαλώδες ταξίδι. Οποιαδήποτε λοιπόν επίδραση της εποχής στην οποία κάποιος έχει γεννηθεί είναι πιθανό να είναι απειροελάχιστη.


Υπάρχουν τόσοι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και την ανάπτυξη ενός παιδιού, (διατροφή, τρόπος ζωής, κοινωνικές συνθήκες, να βλέπεις αριστερά και δεξιά πριν διασχίσεις τον δρόμο κλπ). Αν τοποθετήσουμε όλους αυτούς τους παράγοντες σε σειρά ανάλογα με το πόσο σημαντικοί είναι, η εποχή της γέννησης μάλλον θα είναι από τους τελευταίους στη λίστα.


Andrew Whitehouse (Βιβλίο: Μεγαλώνει ο Μότσαρτ εξυπνότερα παιδιά; Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)






Πηγή






Πηγή: Daily-News.GR








Νέα σελίδα στις ελληνο-σερβικές σχέσεις άνοιξαν σήμερα οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, δίνοντας νέα προοπτική στις ιστορικές, ούτως ή άλλως, σχέσεις που ενώνουν τους δύο λαούς. Πρώτα από όλα, με τη συγκρότηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο για πρώτη φορά θα συνεδριάσει την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη.


Εν πρώτοις, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε «πεπεισμένος», όπως είπε, ότι η σημερινή επίσκεψη μπορεί να δώσει «το έναυσμα για την απαραίτητη αναζωογόνηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», αλλά με την προσθήκη: «Προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυσή τους…πρέπει να μελετούμε τα συγκεκριμένα βήματα που θα δώσουν νέα προοπτική στις ιστορικές ελληνο-σερβικές σχέσεις». Απώτερος στόχος, .


Αν όμως η ποιοτική αναβάθμιση των ελληνο-σερβικών σχέσεων ήταν το ένα συμπέρασμα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάντερ Βούτσιτς, το άλλο αφορούσε στην καταδίκη των αλυτρωτικών διαθέσεων. Ενώ και οι δύο πρωθυπουργοί έκαναν αναφορά στο ανοιχτό θέμα που έχει η Ελλάδα με την ονομασία της πΓΔΜ.


«Από κοινού τονίσαμε ότι το μέλλον των Βαλκανίων μπορεί να χτιστεί μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της συνεργασίας. Όχι με παραβιάσεις, όχι με επεμβάσεις, όχι με προκλήσεις και αμφισβήτηση της διεθνούς νομιμότητας, όχι με αναθεωρητικές λογικές ως προς τις διεθνείς συνθήκες», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, στέλνοντας μηνύματα σε διάφορους αποδέκτες. Για να καταλήξει ότι «φαινόμενα του παρελθόντος δεν έχουν θέση στα Βαλκάνια, κοινή ευρωπαϊκή πορεία όλων των χωρών των Βαλκανίων».


Συγκροτείται Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας


Όσον αφορά την είδηση της σημερινής συνάντησης, «συμφωνήσαμε το επόμενο διάστημα να οργανώσουμε και να συστήσουμε Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα συγκληθεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, την προσεχή άνοιξη, μια πόλη που έχει ιστορικό ρόλο στη σχέση μας, αλλά πρέπει να αποκτήσει και κομβικό στρατηγικό ρόλο για το μέλλον μας», με τον Σέρβο πρωθυπουργό να αναγνωρίζει από την πλευρά του, ότι «δεν μπορεί να αλλάξει κάτι σε μια μέρα, αλλά οι χώρες μας από κοινού ατενίζουν το μέλλον», που δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «εδώ και επτά χρόνια δεν είχαμε τόσο υψηλή συνάντηση».


Επίσης, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας εξειδικεύοντας τους τομείς συνεργασίας, υποστήριξε πως «ανοίγονται ευκαιρίες στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, της συνδεσιμότητας, της πληροφορικής, της υψηλής τεχνολογίας, όπως το εξαιρετικά σημαντικό σχέδιο σιδηροδρομικής διασύνδεσης Βελιγραδίου -Θεσσαλονίκης». Αλλά δεν έμεινε εκεί, αφού έκανε λόγο για ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο, που θα εκτείνεται από τον Πειραιά στο Βελιγράδι. Αλλά και πέραν αυτού, ένα άλλο μεγάλο έργο που, όπως παρατήρησε ο πρωθυπουργός, «μπορεί να αλλάξει τη γεωγραφία των Βαλκανίων -πρέπει να πάψει να αλλάζει η γεωγραφία με πολεμικές παρεμβάσεις-» είναι η ιδέα της υδάτινης διασύνδεσης του Βελιγραδίου με τη Θεσσαλονίκη. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να διαπιστωθεί αν η ΕΕ, το πρόγραμμα Γιούνκερ, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει το έργο αυτό, συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας.


Σύμφωνα με την ελληνική προσέγγιση, η χώρα μας έχει ένα πολύ μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα, την τοποθεσία της. Μπορεί να είναι ένας κρίσιμος διαμετακομιστικός κόμβος, καθώς συνδέει Ευρώπη με Μ. Ανατολή, αλλά και την Ασία. Η Σερβία μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα ανάμεσα στη δυτική και την ανατολική Ευρώπη. Συνεπώς η συνεργασία, ιδίως στις μεταφορές μπορεί να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο project ιδιαίτερης σημασίας για όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο», πρότεινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.


Πέραν της οικονομικής συνεργασίας, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στις δηλώσεις του υπογράμμισε τους «σημαντικούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς, με σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, την ειλικρινή φιλία και την αλληλεγγύη σε δύσκολες στιγμές.


Υπάρχουν κοινές πνευματικές, θρησκευτικές παραδόσεις, κυρίως όμως υπάρχει η κοινή πορεία στις δύσκολες στιγμές της Ιστορίας. Στις οποίες οι λαοί μας βρέθηκαν από την ίδια μεριά μαχόμενοι για ιδανικά και αξίες. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρεθήκαμε στην ίδια πλευρά της Ιστορίας…», ενθυμήθηκε ο πρωθυπουργός.


Μίλησε όμως και για γεγονότα της πρόσφατης Ιστορίας, όπως τότε που «κατά τη διάρκεια της πολύ μεγάλης και δύσκολης περιπέτειας για το σέρβικο λαό, αυτή των βομβαρδισμών, η Ελλάδα στάθηκε αλληλέγγυα, οι Έλληνες στο πλευρό του σέρβικου λαού».


Και, «σήμερα βρισκόμαστε σε μια κοινή προσπάθεια να φέρουμε την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή των Βαλκανίων, συντρέχουμε στην προσπάθεια της Σερβίας να γίνει μέλος της ΕΕ. Φέτος συμπληρώνουμε, ανεπισήμως, 150 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και αυτό είναι μια σημαντική αφορμή για αν ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας που παραμένουν πάντα ουσιαστικές, αλλά πρέπει και σε διπλωματικό επίπεδο να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που διαμορφώνει τα συναισθήματα αλληλεγγύης και φιλίας ανάμεσα στους λαούς μας».


Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς αναφέρθηκε στις οικονομικές -εμπορικές ανταλλαγές των δύο χωρών και πώς αυτές μπορούν από κοινού να βελτιωθούν, αφού, κατά την άποψη του Βελιγραδίου, δεν είναι ακόμη σε μεγάλο ύψος. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο ότι η Ελλάδα είναι ο υπ’ αριθμόν ένας τουριστικός προορισμός για τους Σέρβους, αλλά και στο ότι παρατηρείται πλέον άνοδος των αφίξεων από την Ελλάδα. Παράλληλα, πρότεινε την αύξηση εξαγωγών σερβικών τροφίμων προς τη χώρα μας. Θέμα -κλειδί για τις οικονομικές συναλλαγές των δύο χωρών, να καταστεί ταχύτερη η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης -Βελιγραδίου, αναγνώρισε και εκείνος από την πλευρά του.


Καταδίκη του αλυτρωτισμού


Παραλλήλως, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του «για τις φωνές αλυτρωτισμού, εθνικισμού, μισαλλοδοξίας που ακόμη και σήμερα ταλανίζουν την περιοχή μας και θέτουν προσκόμματα στην οριστική συμφιλίωση και εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας». Και ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο της Σερβίας στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, χαρακτηρίζοντας απαραίτητο τον διάλογο με την Πρίστινα. «Η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή εξασφαλίζεται με κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του Κοσσόβου, η Ελλάδα θα παραμείνει στις θέσεις της, θέσεις αρχών».


Στο ερώτημα που τέθηκε στους δύο ηγέτες για το θέμα με την πΓΔΜ, ο μεν Σέρβος πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το Βελιγράδι δεν επιθυμεί να επιλύει τα προβλήματα άλλων, ιδίως «όταν δεν μας καλούν να το πράξουμε». Ενώ ευχαρίστησε τη χώρα μας για τη σταθερή θέση της να μην αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Ακόμη ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για τη συνδρομή της στα ευρωπαϊκά μέτρα στο θέμα του προσφυγικού.


Στη δική του απάντηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Για να μπορέσει κάποιος να βοηθήσει, υπάρχει μία προϋπόθεση: και οι δύο πλευρές που έχουν το πρόβλημα να θέλουν να λυθεί το πρόβλημα. Αν η μια πλευρά θέλει και η άλλη δεν θέλει, όσο και να προσπαθούν κάποιοι τρίτοι δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα».


Έκανε όμως και μια γενικότερη τοποθέτηση, σημειώνοντας: «Η Ελλάδα έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια μια αξιόλογη υπομονή και επιμονή, διότι εμείς δεν θέλουμε με τις γειτονικές μας χώρες να έχουμε διαφορές, θέλουμε να λύνουμε τις διαφορές και θέλουμε συνεργασία. Πρέπει όμως όλοι να κατανοήσουν ότι η επίλυση των διαφορών δεν μπορεί να γίνει εφικτή όταν κανείς επιμένει σε αλυτρωτικές θέσεις και εμμονές που αναδεικνύουν μια εθνικιστική διάθεση. Δεν ταιριάζει στην περιοχή μας και στο πνεύμα της εποχής. Το μέλλον των Βαλκανίων δεν μπορεί να είναι η επιμονή, η εμμονή σε μια λογική που τα προηγούμενα χρόνια κόστισε στους λαούς μας».


Ταυτόχρονα, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο εθνικιστικών και ρατσιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη, κυρίως «γιατί επηρεάζει τις πολιτικές δυνάμεις που κυβερνούν στην Ευρώπη». Όπως διαπίστωσε, κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απέναντι στην ανησυχία ενδυνάμωσης ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων, ιδίως όταν επίκεινται εκλογές, υιοθετούν πολιτική ατζέντα των δυνάμεων αυτών. Το αποτέλεσμα είναι «καταστροφικό», υπογράμμισε. Υπ’ αυτήν την έννοια η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: το επόμενο διάστημα θα διεξαχθούν εκλογικές αναμετρήσεις σε μια σειρά σημαντικές χώρες και πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι «προτεραιότητα πρέπει να είναι το συλλογικό συμφέρον της Ευρώπης σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις αποσταθεροποίησης. Και όχι το πρόσκαιρο συμφέρον σε κάθε χώρα χωριστά. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη, το 2017, θα είναι μια χρονιά διεξόδου από το τέλμα που έχει δημιουργηθεί και όχι μια χρονιά έντασης του αδιεξόδου», ήταν η προσδοκία του Έλληνα πρωθυπουργού.


Κλείνοντας, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, αναγνωρίζοντας τις θυσίες του σερβικού λαού. Συμφωνήθηκε επίσης ότι πρέπει να ενταθεί ο διάλογος στο θέμα της προσφυγικής και της μεταναστευτικής κρίσης, ιδιαίτερα για να αποφευχθούν φαινόμενα, όπως όταν πέρσι κάποιες δυνάμεις προέβησαν σε μονομερείς ενέργειες, θύμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος, τέλος, ευχαρίστησε το Βελιγράδι για τη σταθερή θέση της Σερβίας στο Κυπριακό.





Πηγή






Πηγή: Daily-News.GR

MARI themes

Από το Blogger.