Το πέρασμα της Μάγχης αποδείχθηκε… σωτήριο








Είναι το πιο απαιτητικό πρωτάθλημα στο κόσμο. Μπορεί οι ισπανικές Ρεάλ, Μπαρτσελόνα (ενδεχομένως και η Ατλέτικο) και η γερμανική Μπάγερν να είναι ένα… σκαλοπάτι ψηλότερα τα τελευταία χρόνια από τις αγγλικές ομάδες, ωστόσο οι λίγκες τους δεν έχουν τον ανταγωνισμό και τη δυναμική της Premier League. Γι’ αυτό και στο πρόσφατο παρελθόν, ποδοσφαιριστές μεγάλου βεληνεκούς τα βρήκαν «σκούρα» στο Νησί (Σεφτσένκο, Βερόν, Μπάλακ, Ντέκο, Κρέσπο κτλ.).


Πλέον, το γαλλικό πρωτάθλημα μοιάζει σαν «σανίδα σωτηρίας» για παίκτες, που πήγαν στην Αγγλία με όνειρα, τα οποία εξελίχθηκαν σε εφιάλτη. Πριν από τον Παγιέ, που άφησε την Γουέστ και επέστρεψε στην πατρίδα του για την Μαρσέιγ, πέντε ακόμη αστέρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου έκαναν το… άλμα από την Αγγλία στην Γαλλία, προκειμένου να κάνουν restart την καριέρα τους. Άλλωστε, δεν είναι μακριά. Μόνο το στενό της Μάγχης χωρίζει τις δύο χώρες…


Άνχελ Ντι Μαρία



Τα 75 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Ρεάλ Μαδρίτης το καλοκαίρι του 2014 συνιστούσαν τότε το μεγαλύτερο ποσό που είχε δοθεί ποτέ από αγγλική ομάδα και την 5η ακριβότερη μεταγραφή όλων των εποχών. Ο Άνχελ Ντι Μαρία πήγε – εκτός από πολλά λεφτά – με όνειρα και φιλοδοξίες στο Ολντ Τράφορντ, επιφορτιζόμενος τον τίτλο του ηγέτη, που θα οδηγούσε την Γιουνάιτεντ ξανά στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου (άλλωστε του έδωσαν και το «θρυλικό» Νο7). Παρά το εντυπωσιακό του ξεκίνημα, ο Αργεντινός χαφ έμεινε στα συνέχεια στα… ρηχά, ολοκληρώνοντας τη σεζόν, με 32 συμμετοχές και 4 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις. Το καλοκαίρι του 2015, η Παρί Σεν Ζερμέν εμφανίστηκε σαν… σωτήρας, τόσο για την ομάδα, όσο και για τον παίκτη. Έδωσε 63 εκατομμύρια ευρώ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (έβγαλε μεγάλο μέρος της «χασούρας» της), ενώ στην Γαλλία ο παίκτης βρήκε τον παλιό καλό του εαυτό.


Χατέμ Μπεν Αρφά


pdsfepa2


Την προηγούμενη δεκαετία θεωρήθηκε το next big thing του γαλλικού ποδοσφαίρου. Οι εμφανίσεις του με την Λυών την τετραετία 2004-2008 κίνησαν το ενδιαφέρον αγγλικών ομάδων, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Άρσεναλ, με τον ίδιο να επιλέγει τότε την Μαρσέιγ. Τελικά, η άφιξή του στην Αγγλία έγινε δύο χρόνια μετά, για λογαριασμό της Νιούκαστλ. Δανεικός τη σεζόν 2010-11 (είχε και ένα σοβαρό τραυματισμό), ο Μπεν Αρφά αποκτήθηκε από τις «καρακάξες» το 2011. Στην Πρέμιερ Λιγκ έμεινε μέχρι το 2015 (τη σεζόν 2014-15 ήταν δανεικός στην Χαλ), χωρίς ποτέ να κάνει τη διαφορά – σε αυτό ευθύνη έχει και ο χαρακτήρας του – που θα του έδινε το εισιτήριο για ένα κλαμπ μεγαλύτερου βεληνεκούς. Το 2015 επέστρεψε στην Γαλλία για λογαριασμό της Νις και μετά από μία εξαιρετική σεζόν στη Ligue 1 (34 συμμετοχές, 17 γκολ), το περασμένο καλοκαίρι αποκτήθηκε από την Παρί Σεν Ζερμέν.


Μάριο Μπαλοτέλι


pdsfepa3


Ένας ακόμη ποδοσφαιριστής, που ο χαρακτήρας του δεν του «επέτρεψε» να εξελιχθεί. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αγγλία, μεγαλύτερος ντόρος γινόταν γύρω από τα καμώματά του, παρά για τις αγωνιστικές του επιδόσεις. Από το μπλουζάκι μέσα από τη φανέλα του με «πυρά» προς τον αγγλικό τύπο, μέχρι τις μπουνιές με τον Ρομπέρτο Μαντσίνι σε προπόνηση της Σίτι. Η Λίβερπουλ αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό στην καριέρα του. Ο Γιούργκεν Κλοπ, όμως, δεν ήθελε ούτε «ζωγραφιστό» να τον βλέπει. Αφού τον έστειλε δανεικό στην Μίλαν τη σεζόν 2015-16, το περασμένο καλοκαίρι τον έθεσε εκτός ομάδας. Την τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου εμφανίστηκε η γαλλική Νις, η οποία τον απέκτησε ως ελεύθερο, με τον Μπαλοτέλι στην Γαλλία να γίνεται και πάλι κανονικός… ποδοσφαιριστής. Μέχρι στιγμής, στη Ligue 1 έχει πετύχει εννέα γκολ σε έντεκα αγώνες και αν δεν είχε τραυματισμούς, ίσως οι αριθμοί του να ήταν ακόμη καλύτεροι.


Ρανταμέλ Φαλκάο


pdsfepa4


Πριν από μία πενταετία θεωρούταν ο καλύτερος επιθετικός των ευρωπαϊκών γηπέδων και αποτελούσε το Νο1 στόχο των κορυφαίων συλλόγων. Τα λεφτά του Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ τον έκαναν τελικά κάτοικο πριγκιπάτου, όμως ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο, πριν από τρία χρόνια ακριβώς, τον πήγε πολύ πίσω. Το καλοκαίρι του ‘14, η Μάντσεστερ Γιουνάινεντ του έδωσε την ευκαιρία να επανέλθει σε υψηλό επίπεδο, αποκτώντας τον ως δανεικό από την Μονακό. Μετά από μία τραγική χρονιά στο Ολντ Τράφορντ (29 συμμετοχές, 4 γκολ) ακολούθησε μία ακόμη χειρότερη στο Στάμφορντ Μπριτζ. Δανεικός στην Τσέλσι για τη σεζόν 2015-16, με συνολικό απολογισμό 12 συμμετοχές και μόλις ένα γκολ. Φέτος, επέστρεψε στην Γαλλία και την Μονακό και μέχρι στιγμής θυμίζει δείγματα του… παλιού Ρανταμέλ Φαλκάο. Έχει σημειώσει 12 τέρματα και οδηγεί την ομάδα του προς τον τίτλο.


Μέμφις Ντεπάι


pdsfepa5


Ο τελευταίος αστέρας που δεν τα κατάφερε στα γήπεδα της Premier League και επιχειρεί μέσω της Ligue 1 να σώσει την καριέρα του. Παίκτης της χρονιάς στο ολλανδικό πρωτάθλημα, τη σεζόν 2014-15, πήρε μεταγραφή στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι του 2015, έναντι 34 εκατομμυρίων ευρώ. Κι αν το ξεκίνημά του ήταν ιδιαίτερα δυναμικό, όσο περνούσε ο καιρός ο Ολλανδός έκανε «κοιλιά» και τα λεπτά συμμετοχής του μειώνονταν συνεχώς. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με μόλις 7 γκολ σε 45 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, με τον ίδιο να ελπίζει σε come back με την έλευση του Ζοσέ Μουρίνιο στο Ολντ Τράφορντ. Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενε ο Ντεπάι. Μονίμως παροπλισμένος, αγωνίστηκε μόνο σε οκτώ παιχνίδια (134 λεπτά συνολικά), με το τελευταίο να είναι τον περασμένο Οκτώβριο. Στις 20 Ιανουαρίου ο Ολλανδός ακραίος πήρε μεταγραφή για την Λυών, με τον ίδιο, αλλά και την Γιουνάιτεντ να ελπίζουν σε restart. Κι αυτό γιατί υπάρχει όρος επαναγοράς του ποδοσφαιριστή από τους «μπέμπηδες».


Πηγή: gazzetta.gr





Πηγή






Πηγή: Daily-News.GR