Η ανθεκτική υπέρταση είναι η αποτυχία επίτευξης της επιθυμητής αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς που συμμορφώνονται με τη λήψη του κατάλληλου φαρμακευτικού σχήματος.




Η επίπτωση της ανθεκτικής υπέρτασης δεν είναι γνωστή, σύμφωνα ωστόσο με κλινικές μελέτες μπορεί να επηρεάσει έως και το 30% των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση.


Οι άνθρωποι που έχουν ανθεκτική υπέρταση διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο λόγω του ιστορικού μακροχρόνιας σοβαρής υπέρτασης.


Αίτια


Τα συχνότερα αίτια της ανθεκτικής υπέρτασης είναι τα εξής:


-Η κακή συμμόρφωση προς τη φαρμακοθεραπεία ή τα συνιστώμενα μέτρα για αλλαγή του τρόπου ζωής. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής έχει δύο επιλογές: Ή να ξεκινήσει από την αρχή μία νέα, απλούστερη αγωγή ή να κάνει μία σύντομη εισαγωγή σε νοσοκομείο προκειμένου να χορηγηθεί η θεραπεία υπό ιατρική επίβλεψη.


-Η παχυσαρκία είναι ένα συχνό χαρακτηριστικό της ανθεκτικής υπέρτασης. Η απώλεια βάρους έxει σαφή οφέλη στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τον αριθμό των απαιτούμενων φαρμάκων.


-Η υψηλή πρόσληψη άλατος μέσω της διατροφής είναι συνήθης στους ασθενείς με ανθεκτική υπέρταση συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και ιδιαίτερα των ασθενών με χρόνια νεφρική  νόσο. Στους ασθενείς με γενικά αυξημένη αρτηριακή πίεση, μείωση του διαιτητικά προσλαμβανόμενου άλατος μπορεί να μειώσει τη συστολική και τη διαστολική αρτηριακή πίεση κατά 5-10 και 2-6 mmHg, αντίστοιχα.


-Η αυξημένη πρόσληψη αλκοόλ επίσης σχετίζεται με ανθεκτική υπέρταση.


-Η υπνική άπνοια, πιθανώς εξαιτίας των μακροχρόνιων επιδράσεων της νυχτερινής υποξίας και της διέγερσης χημειοϋποδοχέων, όπως επίσης και της στέρησης ύπνου, σχετίζεται με ανθεκτική υπέρταση.


-Οι δυσκολίες στην ελάττωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί επίσης να οφείλονται σε εκτεταμένη καρδιαγγειακή βλάβη.


-Τέλος, πρέπει να ληφθεί υπόψη η πιθανότητα μίας ψευδούς υπέρτασης, όπως η μεμονωμένη υπέρταση ιατρείου (λευκής μπλούζας) και η μη χρησιμοποίηση μεγάλων περιβραχιονίων σε μεγάλους βραχίονες (κάτι το οποίο οδηγεί σε υπερεκτίμηση των τιμών της αρτηριακής πίεσης).


-Στους ηλικιωμένους ασθενείς πρέπει να αποκλεισθεί η πιθανότητα ψευδοϋπέρτασης, κατάσταση στην οποία ένας μεγάλος βαθμός σκλήρυνσης των μεγάλων αγγείων καθιστά δυσχερή τη συμπίεση του αγγειακού τοιχώματος από ένα εξωτερικό περιβραχιόνιο και οδηγεί σε μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης ψευδώς μεγαλύτερες των αληθών ενδοαρτηριακών.



 


 


 


 


Πηγή: onmed.gr






Πηγή: Daily-News.GR



Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση (ΠΑΥ) είναι μια χρόνια, απειλητική για τη ζωή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αυξημένη πίεση στις αρτηρίες ανάμεσα στην καρδιά και τους πνεύμονες του πάσχοντα.




Τα συμπτώματα της ΠΑΥ δεν είναι συγκεκριμένα και μπορεί να ποικίλουν από ήπια δυσκολία στην αναπνοή και κόπωση κατά τις καθημερινές δραστηριότητες, έως συμπτώματα δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας και σοβαρό περιορισμό στη δυνατότητα άσκησης, και εν τέλει μειωμένο προσδόκιμο ζωής.


Η ΠΑΥ είναι μία ομάδα στην ταξινόμηση της πνευμονικής υπέρτασης (ΠΥ). Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει την ιδιοπαθή ΠΑΥ, κληρονομική ΠΑΥ και ΠΑΥ που προκαλείται από παράγοντες που περιλαμβάνουν νοσήματα του συνδετικού ιστού, λοίμωξη HIV και συγγενή καρδιοπάθεια.


Τη τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην κατανόηση της παθοφυσιολογίας της ΠΑΥ, παράλληλα με την ανάπτυξη θεραπευτικών οδηγιών και νέων θεραπειών.


Τα φάρμακα που στοχεύουν απευθείας στην παθογένεια της ΠΑΥ είναι οι ανταγωνιστές των υποδοχέων της ενδοθηλίνης (ERAs), τα ανάλογα προστακυκλίνης και οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5.


Οι θεραπείες της ΠΑΥ έχουν αλλάξει την πρόγνωση για τους ασθενείς με ΠΑΥ, από βελτίωση των συμπτωμάτων στην ανοχή της άσκησης πριν από 10 χρόνια, σε καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου σήμερα.


Οι περισσότερες γνώσεις για τη νόσο και οι κατευθυντήριες οδηγίες που βασίζονται σε δεδομένα τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών έχουν τονίσει την ανάγκη για έγκαιρη παρέμβαση, στοχευμένη αγωγή και θεραπεία συνδυασμού.


bigstock Tablet with word Pulmonary hy 80662625


Τα συμπτώματα πνευμονικής υπέρτασης, όταν αυτά εκδηλώνονται, μπορεί να περιλαμβάνουν:


-Δύσπνοια


-Κόπωση


-Στηθάγχη


-Μειωμένη ικανότητα άσκησης


-Βήχα με αίμα


-Βραχνάδα


bigstock Symbolic human lungs silhouett 109531085


Οι γιατροί ταξινομούν την πάθηση σε πέντε κύριες ομάδες:


-Πνευμονική αρτηριακή υπέρταση (ΠΑΥ) που οφείλεται σε διάφορες αιτίες.


-Πνευμονική υπέρταση λόγω αριστερής καρδιακής ανεπάρκειας.


-Πνευμονική υπέρταση λόγω πνευμονικών παθήσεων ή έλλειψης οξυγόνου (υποξία).


-Χρόνια θρομβοεμβολική πνευμονική υπέρταση, όπου τα αιμοφόρα αγγεία αποφράσσονται ή στενεύουν από θρόμβους αίματος.


-Πνευμονική υπέρταση με ασαφή αιτία ή διάφορα συμπτώματα πρόκλησης.


bigstock Diagnosis Pulmonary Hyperten 97272452


Δύσκολη η διάγνωση


Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση (ΠΑΥ) είναι δύσκολο να διαγνωσθεί εγκαίρως, καθώς πολλοί ασθενείς δεν έχουν καθόλου ή έχουν λίγα συμπτώματα ή απλά φαίνονται ανήμποροι. Η ΠΑΥ μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο ο μέσος όρος ηλικίας ενός ατόμου που διαγιγνώσκεται με ΠΑΥ είναι τα 50 έτη.


Οι γιατροί βασίζονται σε ανάλυση των συμπτωμάτων ενός ατόμου και εξετάζουν και άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία και οι υφιστάμενες συνθήκες. Πολλά άτομα πηγαίνουν στο γιατρό αργά στην πορεία της νόσου, με ενδείξεις δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας.


Τα στοιχεία για την πνευμονική υπέρταση είναι αποκαλυπτικά:


-Υπάρχουν 1,5-5,2 κρούσματα πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης ανά 100.000 άτομα στην Ευρώπη.


-Πνευμονική αρτηριακή υπέρταση εμφανίζουν περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες. εμφανίζουν


-Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση χωρίς ειδική θεραπεία έχει μέσο ποσοστό επιβίωσης τα 2,8 χρόνια.


-Αν και η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση είναι γνωστή ως σπάνια νόσος, η συνολική επιβάρυνση όλων των τύπων πνευμονικής υπέρτασης είναι άγνωστη.



 


 


 


 


 


Πηγή: onmed.gr






Πηγή: Daily-News.GR



Η έμμηνος ρύση είναι των σύνολο των αλλαγών που συντελούνται στο γυναικείο σώμα με σκοπό την προετοιμασία της για το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης.




Κάθε μήνα, μία από τις δύο ωοθήκες απελευθερώνει ένα ώριμο ωάριο με σκοπό τη γονιμοποίηση, μέσω της ωοθυλακιορρηξίας.


Ο φυσιολογικός έμμηνος κύκλος αποτελεί σημαντική προϋπόθεση σωματικής αλλά και ψυχικής υγείας για κάθε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας. Γι” αυτό και κάθε αλλαγή που διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία της.


Τουλάχιστον 30% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας βιώνουν διαταραχές στον κύκλο τους.


Είναι σημαντικό λοιπόν να γίνεται διερεύνηση των αιτίων που τις προκαλούν, ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα.


Συμπτώματα και καταστάσεις που προκαλούν διαταραχές κύκλου


-Η περίοδος έρχεται πριν τις 21 ή μετά τις 35 ημέρες. Μπορεί επίσης να μην έρχεται για δύο ή και τρεις κύκλους στη σειρά, να εμφανίζεται σπάνια (ολιγοαμηνόρροια) ή να απουσιάζει εντελώς (αμηνόρροια), πριν από τη χρονική περίοδο που η γυναίκα αναμένεται να εισέλθει στην εμμηνόπαυση.


-Η έμμηνος ρύση είναι βαρύτερη ή ελαφρύτερη από το συνηθισμένο, μεγαλύτερης διάρκειας από 7 ημέρες και μπορεί να συνοδεύεται από πόνο, κράμπες, ναυτία, ζάλη, αδυναμία ή και τάση για έμετο (δυσμηνόρροια).


-Εκδηλώνεται ήπια αιμορραγία ή κηλίδες αίματος ανάμεσα στις περιόδους ή/ και το φαινόμενο αυτό ξεκινάει περίπου στην ωορρηξία και συνεχίζεται μέχρι να έρθει «κανονικά» η περίοδος.


-Αιμορραγία ή κηλίδες αίματος, αφού η γυναίκα έχει εισέλθει στην εμμηνόπαυση ή μετά τη σεξουαλική επαφή.


Τα συχνότερα αίτια διαταραχής ενός κύκλου είναι:

-Εγκυμοσύνη

-Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

-Κύστεις ωοθηκών

-Στρες

-Εξαντλητική δίαιτα ή/και άσκηση

-Ασθένειες

-Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

-Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου

-Φάρμακα: κάποια στεροειδή ή αντιπηκτικά φάρμακα


Ανάλογα με τα αίτια της διαταραχής του κύκλου, η γυναίκα έχει την πλέον κατάλληλη και πιο αποτελεσματική για εκείνη αντιμετώπιση και θεραπεία.



 


 


 


 


 


Πηγή: onmed.gr






Πηγή: Daily-News.GR


Δημιουργίες που θα μεταμορφώσουν τον κόσμο μας


Το διεθνούς κύρους περιοδικό «Technology Review» του αμερικανικού πανεπιστημίου ΜΙΤ ξεχώρισε τα δέκα τεχνολογικά επιτεύγματα, που αναδύθηκαν το 2015 και αναμένεται να κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους τη νέα χρονιά. Πρόκειται για τεχνολογίες που έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν τον κόσμο μας και την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων.


Ποια είναι τα τεχνολογικά επιτεύγματα:


1. Η συγχώνευση εικονικής και πραγματικής πραγματικότητας: Εταιρείες όπως η Magic Leap και η Microsoft ετοιμάζουν «κάσκες» που θα φοριούνται στο κεφάλι και θα επιτρέπουν στον χρήστη να βλέπει στο οπτικό πεδίο του να ανακατεύονται τρισδιάστατα εικονικά αντικείμενα με πραγματικά αντικείμενα. Προσοχή στον καρχαρία που διασχίζει τον δρόμο!


2. Θαυματουργά νανο-υλικά: Στα σκαριά βρίσκεται μια νέα γενιά υλικών από μέταλλα, κεραμικά κ.α., που -χάρη στην επεξεργασία της δομής τους σε νανοκλίμακα- έχουν μοναδικές ιδιότητες, καθώς μπορούν να είναι ταυτόχρονα απίστευτα εύπλαστα, ελαφριά και ανθεκτικά. Όμως παραμένει η βασική πρόκληση πώς θα καταστεί εφικτό να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες.


3. Επικοινωνία μεταξύ αυτοκινήτων: Η Mercedes, η General Motors και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες ετοιμάζουν μοντέλα που θα επικοινωνούν μόνα τους με άλλα οχήματα στους δρόμους, κάτι που ελπίζεται να κάνει την οδήγηση ασφαλέστερη υπόθεση για τους ανθρώπους


4. Ίντερνετ από τη στρατόσφαιρα: H Alphabet-Google ετοιμάζεται να παρέχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω γιγάντιων μπαλονιών ηλίου που θα πετάνε στη στρατόσφαιρα, αρχής γενομένης από την Ινδονησία. Από κοντά και το Facebook που θα κάνει κάτι ανάλογο από drones σε μεγάλο υψόμετρο.


5. Υγρή βιοψία: Κερδίζει συνεχώς έδαφος η διάγνωση καρκίνου μέσω ανίχνευσης μικροσκοπικών τμημάτων DNA από όγκους, τα οποία κυκλοφορούν στο αίμα του ασθενούς. Η ίδια μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προγενετική ανάλυση του εμβρύου μέσω του αίματος της μητέρας.


6. Αφαλάτωση μεγάλης κλίμακας: Η αφαίρεση αλατιού από το θαλασσινό νερό γίνεται πια εφικτή σε πολύ μεγάλη κλίμακα, όπως αποδεικνύουν οι πρώτες μονάδες σε Ισραήλ, ΗΠΑ κ.α., οι οποίες παράγουν εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα γλυκού νερού τη μέρα.


7. Το πορτοφόλι-τηλέφωνο: Το 2016 θα είναι η χρονιά που πολλοί περισσότεροι χρήστες-καταναλωτές θα χρησιμοποιήσουν το «έξυπνο» κινητό τους και υπηρεσίες όπως το Apple Ρay για να κάνουν τις συναλλαγές τους στα καταστήματα χωρίς χρήση μετρητών ή πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας.


8. Εγκέφαλοι εργαστηρίου: Η καλλιέργεια εγκεφαλικού ιστού παρόμοιου με αυτόν ενός ανθρώπινου εμβρύου ανοίγει το δρόμο για την καλύτερη μελέτη διαφόρων παθήσεων (Αλτσχάιμερ, σχιζοφρένειας, επιληψίας, αυτισμού κ.α.) σε μίνι-εγκεφάλους εργαστηρίου.


9. «Τούρμπο» φωτοσύνθεση: Η δημιουργία ενός νέου τροποποιημένου φυτού ρυζιού με άκρως ενισχυμένες δυνατότητες φωτοσύνθεσης, ανοίγει το δρόμο για πολύ πιο αποδοτικές καλλιέργειες όχι μόνο ρυζιού, αλλά δημητριακών και άλλων φυτών, βοηθώντας έτσι στην αντιμετώπιση του προβλήματος του υποσιτισμού.


10. Το Ίντερνετ των «τραπεζών» DNA: Καθώς η ανάγνωση του γονιδιώματος γίνεται ολοένα ευκολότερη και φθηνότερη και αυξάνονται έτσι οι κατά τόπους βάσεις (τράπεζες) γενετικών δεδομένων, ήλθε ή ώρα αυτές να διασυνδεθούν μεταξύ τους μέσω διαδικτύου, σπάζοντας την απομόνωσή τους και επιτρέποντας στους επιστήμονες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε έναν πολύτιμο πλούτο βιολογικών πληροφοριών για τις ανθρώπινες ασθένειες (και όχι μόνο…).


 


 


 


 


 


Πηγή: newsbeast.gr






Πηγή: Daily-News.GR



Θέλετε να αυξήσετε τις αντοχές σας και να πετύχετε καλύτερες επιδόσεις κατά τη διάρκεια της προπόνησή σας; Η λύση είναι απλή και απολαυστική!




Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism καταδεικνύει ότι το πιο αγαπημένο ρόφημα παγκοσμίως –ο καφές φυσικά– μπορεί να σας δώσε την τόνωση που χρειάζεστε πριν τη γυμναστική.


bigstock Coffee Cup And Coffee Beans 84244856


Αρκετοί αθλητές καταφεύγουν στην καφεΐνη σε μορφή σκόνης ή χαπιού ώστε να αυξήσουν την ένταση της προπόνησής τους. Ωστόσο, δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα επαρκή επιστημονικά δεδομένα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του καφέ, της δημοφιλέστερης πηγής καφεΐνης, στη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων. Για το λόγο αυτό, Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια πραγματοποίησαν επισκόπηση (μετα-ανάλυση) παλαιότερων ερευνών ώστε να καταλήξουν εάν ο καφές τελικά συμβάλλει θετικά στη γυμναστική και κατ’ επέκταση αν μπορεί να υποκαταστήσει την πρόσληψη καφεΐνης σε άλλες μορφές.


Οι πέντε από τις εννέα έρευνες που αναλύθηκαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καφές βελτιώνει σημαντικά την αντοχή κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Συγκεκριμένα, ποσότητα 3-7 mg καφεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους φάνηκε να ενισχύει τις αντοχές περίπου κατά 24%. Ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει από 75 έως 150 mg καφεΐνης, ανάλογα με την ποικιλία του καφέ αλλά και τον τρόπο παρασκευής του.


Δεκάδες είναι οι επιστημονικές μελέτες που έχουν αναδείξει τα οφέλη του καφέ για την υγεία, όπως για παράδειγμα ο μειωμένος κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, η παράταση του προσδόκιμου ζωής και ο μειωμένος κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2.



 


 


 


Πηγή: onmed.gr






Πηγή: Daily-News.GR



Η λιποθυμία (απώλεια συνείδησης) είναι η σύντομη απώλεια των αισθήσεων που οφείλεται σε προσωρινή μείωση της αιματικής ροής προς τον εγκέφαλο. Συνήθως η ανάνηψη είναι γρήγορη και πλήρης.




Η λιποθυμία οφείλεται σε πληθώρα αιτιών και μπορεί να συνοδεύεται επίσης με σπασμούς (τινάγματα),τονική σύσπαση (σφικτό σώμα), χαλαρότητα (ατονία), ανοιχτά μάτια που προσηλώνουν κάπου, κλειστά μάτια, ωχρότητα (χλωμό χρώμα), κυάνωση (κυανό χρώμα).


Λιγότερο συνηθισμένοι αλλά σοβαροί λόγοι λιποθυμίας περιλαμβάνουν καρδιοπάθειες (όπως μια αρρυθμία ή καρδιακή προσβολή) και εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτές οι παθήσεις είναι πιο πιθανές σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και λιγότερο πιθανές σε άτομα νεότερα των 40.


Σε τι μπορεί να οφείλεται η απώλεια της συνείδησης ;

Κατ’ αρχήν υπάρχει η κοινή λιποθυμία, που εμφανίζεται σε υπερβολική σωματική εξάντληση, αφυδάτωση, υπογλυκαιμία, έντονη συγκίνηση. Από κει και πέρα η απώλεια της συνείδησης μπορεί να οφείλεται σε:


• καρδιακά αίτια όπως αρρυθμίες, βαλβιδοπάθειες .

• νευρολογικά αίτια π.χ. αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, επιληπτική κρίση, υπαραχνοειδής αιμορραγία, κάκωση κεφαλής.

• άλλα είδη λιποθυμίας που σχετίζονται με καθημερινές δραστηριότητες π.χ. κατά την ούρηση, μετά από έντονο βήχα.


Είναι σύνηθες περιστατικό η λιποθυμία ενός εφήβου που στέκεται για αρκετή ώρα σε έναν υπερθερμασμένο και περιορισμένο χώρο. Προτού λιποθυμήσει, ο έφηβος κυριεύεται συνήθως από μια αίσθηση αποπροσανατολισμού, εμφανίζει συμπτώματα όπως αποδυνάμωση, θολωμένη όραση και ναυτία, ενώ είναι ωχρός και ιδρωμένος. Έπειτα επέρχεται η απώλεια της συνείδησης και η υποτονία, συνήθως για σύντομο χρονικό διάστημα. Η παρατεταμένη αναισθησία και οι μυϊκοί σπασμοί είναι σπάνιοι στις απλές λιποθυμικές κρίσεις. Μετά τη λιποθυμία δεν υπάρχει σύγχυση, αλλά τα συμπτώματα επιστρέφουν αν το άτομο επιχειρήσει να σταθεί όρθιο ή να καθίσει πολύ γρήγορα. Ένα απλό λιποθυμικό επεισόδιο σπάνια αποτελεί ένδειξη κάποιας σοβαρής πάθησης.


Μπορείτε να λάβετε άμεσα μέτρα αντιμετώπισης εάν κάποιος έχει λιποθυμήσει

•Ελέγξτε τον αεραγωγό και την αναπνοή του ατόμου. Εάν είναι απαραίτητο, καλέστε το 166 και ξεκινήστε τεχνητή αναπνοή.

•Χαλαρώστε τα στενά ρούχα γύρω από το λαιμό.

•Σηκώστε τα πόδια του ατόμου πάνω από το επίπεδο της καρδιάς (περίπου 30 cm).

•Εάν υπάρχει και έμετος, γυρίστε το άτομο στο πλευρό για την πρόληψη του πνιγμού.

•Κρατήστε το άτομο ξαπλωμένο για τουλάχιστον 10-15 λεπτά, κατά προτίμηση σε ένα δροσερό και ήσυχο χώρο. Εάν δεν είναι δυνατό, βάλτε το άτομο να καθίσει σκυμμένο, με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια.


Σε ποιόν γιατρό θα πρέπει να απευθυνθώ για ένα λιποθυμικό επεισόδιο;

Κατ” αρχήν θα πρέπει να απευθυνθείτε σε παθολόγο ή καρδιολόγο. Αν υπάρχει υποψία νευρολογικού αιτίου (πχ επιληπτική κρίση) θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα νευρολόγο.



 


 


 


 


 


Πηγή: mothersblog.gr


 






Πηγή: Daily-News.GR



Η έκθεση στις χαμηλές θερμοκρασίες συνοδεύεται από τη ρινική καταρροή, την ξηρότητα του δέρματος στο πρόσωπο, το κοκκίνισμα των αφτιών και δεκάδες άλλες μικροενοχλήσεις, για το «ισχυρό φύλο» όμως αποτελεί επίσης πλήγμα για τον… ανδρισμό!




Η συρρίκνωση του πέους μοιάζει με ένα… κακόγουστο αστείο της Φύσης, ωστόσο εξυπηρετεί ένα σημαντικό βιολογικό σκοπό και είναι ευτυχώς παροδική.


Σύμφωνα με τον ουρολόγο Darius Paduch, διευθυντή του Τμήματος Σεξουαλικής Υγείας και Ιατρικής στο Ιατρικό Κολέγιο Γουέιλ του Πανεπιστημίου Κορνέλ, το αντρικό μόριο μικραίνει περίπου κατά 50% σε μήκος και κατά 20-30% σε πλάτος (περίμετρο) όταν εκτίθεται σε θερμοκρασίες κάτω των 15 βαθμών Κελσίου!


Όταν κάνει κρύο, εξηγεί ο ειδικός, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, με αποτέλεσμα να μειώνεται η παροχή αίματος στα γεννητικά όργανα και κατ’ επέκταση το αντρικό μόριο μοιάζει να «συρρικνώνεται».


bigstock Big Banana Like Penis In Mens 105478007


Γιατί συμβαίνει αυτό;


Το ανθρώπινο σώμα είναι «προγραμματισμένο» ώστε να εξοικονομεί θερμότητα και ενέργεια. Όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, δίνει προτεραιότητα στα ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά και οι πνεύμονες, διοχετεύοντας σε αυτά περισσότερο αίμα. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να αντλήσει αίμα από τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών αλλά και από το πέος.


Για πολλούς άντρες, η εμπειρία αυτή είναι εξαιρετικά δυσάρεστη, καθώς συνοδεύεται από τριβή των γεννητικών οργάνων με το εσώρουχο και το παντελόνι, προκαλώντας συχνά πόνο.



 


 


 


 


Πηγή: onmed.gr






Πηγή: Daily-News.GR



Το ασβέστιο είναι ένα πολύτιμο μέταλλο απαραίτητο για τα οστά, τη λειτουργία του εγκεφάλου, των μυών και της καρδιάς.




Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου στην παιδική ηλικία κρίνεται από τους ειδικούς σημαντικότατη. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο στην παιδική διατροφή, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών και προστατεύει από την εμφάνιση οστεοπόρωσης στην ενήλικη ζωή.


Εάν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα είναι χαμηλά, τότε ο οργανισμός χρησιμοποιεί το ασβέστιο των οστών για να επιτελέσει τις λειτουργίες του. Μελέτες δείχνουν ότι τα μικρά παιδιά και τα μωρά που δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση ραχίτιδας.


Επίσης, το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο για τις μυϊκές συσπάσεις, τη μεταβίβαση νευρικών σημάτων και την παραγωγή ορμονών.


bigstock Dairy Products And Grains Back 89778668


Συστάσεις για τις ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο:
















ΗλικίαΑγόρια & κορίτσια
0-6 μηνών200 mg
7-12 μηνών260
1-3 ετών700
4-8 ετών1.000
9-13 ετών1.300
14-18 ετών1.300

Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων είναι αρκετές για να καλυφθούν οι ανάγκες παιδιών και εφήβων σε ασβέστιο.


Μία μερίδα αντιστοιχεί σε:


– 1 φλιτζάνι γάλα

– 250 ml εμπλουτισμένο με ασβέστιο γάλα σόγιας

– 30 γραμμάρια τυριού (π.χ. φέτα)

– 1 κυπελλάκι γιαούρτι


Καλές πηγές ασβεστίου είναι οι εξής τροφές:


– Εμπλουτισμένο γάλα σόγιας

– Σαρδέλες και αντζούγιες (με το κόκαλο)

– Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι, μπρόκολο και νεροκάρδαμο

– Αμύγδαλα και σπόροι σουσαμιού


Πηγή: Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας



 


 


 


 


Πηγή: onmed.gr






Πηγή: Daily-News.GR

MARI themes

Από το Blogger.