Η στεφανιογραφία ή καρδιακός καθετηριασμός όπως αλλιώς λέγεται, είναι διαγνωστική εξέταση που πραγματοποιείται σε άτομα που έχουν πιθανή ή βέβαιη καρδιακή νόσο.
Η στεφανιογραφία γίνεται για να διαγνωσθεί η ακριβής θέση και η έκταση των στενώσεων ή αποφράξεων ώστε να υπάρξει η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.
Πώς γίνεται
Η στεφανιογραφία γίνεται με τοπική αναισθησία. Ένας λεπτός εύκαμπτος σωλήνας (καρδιακός καθετήρας) εισέρχεται συνήθως από τη μηριαία αρτηρία ή και φλέβα που εντοπίζονται στη βουβωνική περιοχή, προωθείται και φθάνει στην καρδιά.
Σε ορισμένες περιπτώσεις για ιατρικούς λόγους μπορεί να μη χρησιμοποιηθεί η μηριαία αρτηρία και ο καθετήρας να εισαχθεί από τη βραχιόνιο αρτηρία που βρίσκεται στον αγκώνα, ή την κερκιδική αρτηρία που βρίσκεται στον καρπό του χεριού.
Με τη βοήθεια των ακτίνων Χ και σκιαγραφικής ουσίας φωτογραφίζονται οι 3 κύριες στεφανιαίες αρτηρίες. Επίσης γίνεται μέτρηση των πιέσεων στις κοιλότητες της καρδιάς και μελετάται η λειτουργία του καρδιακού μυός και των καρδιακών βαλβίδων.
Η προώθηση των καθετήρων δεν πονά γιατί στο εσωτερικό των αγγείων δεν υπάρχουν αισθητικά νεύρα. Πρακτικά δηλαδή, η στεφανιογραφία είναι μια εξέταση ανώδυνη, πλην του μικρού τσιμπήματος για την τοπική αναισθησία.
Είναι επικίνδυνη;
Πολλοί ασθενείς προβληματίζονται για το αν πρέπει να υποβληθούν σε στεφανιογραφία φοβούμενοι τον κίνδυνο. Αυτός είναι πάρα πολύ μικρός αλλά όχι μηδενικός (θάνατος σε λιγότερο από 0,1%, και εγκεφαλικό επεισόδιο, οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου ή μεγάλη αιμορραγία κάτω από 0,3%), όπως άλλωστε και σε κάθε επεμβατική διαγνωστική πράξη.
Η συχνότητα των επιπλοκών εξαρτάται από την πείρα του καθετηριαστή, την αστάθεια της στεφανιαίας νόσου (ασταθής στηθάγχη ή οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου) και την έκταση των αλλοιώσεων στα αγγεία.
Η στεφανιογραφία στις μέρες μας θεωρείται πολύ ασφαλής εξέταση σε έμπειρα χέρια και εξειδικευμένα κέντρα.
Αυτό που πρέπει να έχει ως γνώμονα ο ασθενής είναι ότι πρόκειται για μια πολύτιμη εξέταση και ο ελάχιστος κίνδυνος που τη συνοδεύει αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι κατευθύνει στη σωστή θεραπεία.
Πηγή: onmed.gr
Πηγή: Daily-News.GR