Η νόσος Αλτσχάιμερ προκαλείται με την πάροδο των χρόνων και το γήρας. Αν και τα αίτια της νόσου είναι υπό διερεύνηση και η πρωτογενής πρόληψή της δεν είναι ακόμα γνωστή, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου που ευθύνονται έμμεσα για βλάβες των νοητικών λειτουργιών.
Αυτοί είναι οι αγγειακοί παράγοντες κινδύνου (αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, υπερχοληστερολαιµία, υπερλιπιδαιμία, κάπνισµα, κατάχρηση αλκοόλ), οι οποίοι ευθύνονται για σημαντικά προβλήματα υγείας όπως η στεφανιαία νόσος και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Σε πολλές περιπτώσεις αγγειακές βλάβες του εγκεφάλου υποβοηθούν στην εμφάνιση άνοιας και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να προσεχθούν.
Όποιος επιθυμεί να αποφύγει ή να καθυστερήσει την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ, η πρόληψη πρέπει να αρχίζει από τη μέση ηλικία, τονίζουν οι ειδικοί.
Οι βασικοί κανόνες πρόληψης, σύμφωνα με τις νεώτερες μελέτες, είναι η άσκηση και η διατροφή, ειδικά η μεσογειακή που είναι πλούσια σε ελαιόλαδο.
Μελέτη που διερεύνησε τη συνδυαστική δράση της μεσογειακής διατροφής και της άσκησης ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ, κατέληξε πως οι ηλικιωμένοι που επιδίδονταν σε δραστηριότητες όπως το κολύμπι, το ποδήλατο ή το ζωηρό περπάτημα για 20 λεπτά την ημέρα, είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης της Αλτσχάιμερ.
Όταν μάλιστα γινόταν συνδυασμός άσκησης και μεσογειακής διατροφής, τα οφέλη ήταν σημαντικά μεγαλύτερα: η μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νευροεκφυλιστικής νόσου άγγιζε το 60%.
Σημαντικός είναι και ο ρόλος της πρώιμης διάγνωσης της νόσου.
Η ανάπτυξη διαγνωστικών τεχνικών, βοηθούν στην ανίχνευση της νόσου προτού εκδηλωθούν τα συμπτώματα της άνοιας, ώστε με τις νέες φαρμακευτικές ουσίες να καθυστερείται σημαντικά η πρόοδος της νόσου.
Πηγή: onmed.gr
Πηγή: Daily-News.GR