Σιμιγδαλένιος χαλβάς: Τα υπέρ και τα κατά του πιο επίκαιρου γλυκού



Αγαπημένο γλυκό όλων μας, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι πάντα επίκαιρος και δε λείπει από το τραπέζι σε γιορτές, νηστείες, εκδηλώσεις χαράς, ακόμα και πένθους. 




Πόσο ωφέλιμος ή μη είναι όμως για τη διατροφή μας και την υγεία μας; Ας δούμε παρακάτω τα υπέρ και τα κατά του επίκαιρου αυτού γλυκού:


AdTech Ad











ΥΠΕΡΚΑΤΑ
Πλούσιος σε αντιοξειδωτικά: Το ελαιόλαδο που προστίθεται στο χαλβά είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης (LDL) και των τριγλυκεριδίων, χωρίς να μειώνουν τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης (HDL) στο αίμα. Παράλληλα, το ελαιόλαδο περιέχει και βιταμίνη Ε, η οποία είναι ένα από τα ισχυρότερα φυσικά αντιοξειδωτικά.Πλούσιος σε θερμίδες και λιπαρά: Λόγω της μεγάλης ποσότητας ελαιόλαδου και ζάχαρης που περιέχει, ο σιμιγδαλένιο χαλβάς παρουσιάζει μεγάλη θερμιδική αξία και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μία μερίδα περιέχει 299kcal θερμίδες και 13γρ ολικά λιπαρά, εκ των οποίων τα 1.7γρ είναι κορεσμένα.
Βελτίωση επιπέδων σακχάρου: η προστιθέμενη κανέλα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 ή έχουν κάποια προδιάθεση.Ζάχαρη: Η υψηλή περιεκτικότητα του χαλβά σε ζάχαρη του προσδίδει παρά μόνο την ευχάριστη και γλυκιά γεύση που έχει. Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί άμεσα με διάφορες παθήσεις όπως διαβήτης, παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ βλάπτει την υγεία των δοντιών και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δράση του αμυντικού συστήματος.
Σιμιγδάλι: Το βασικό συστατικό του σιμιγδαλένιου χαλβά. Το σιμιγδάλι έχει πολύ μικρή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη, ενώ είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και περιέχει ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης (γλουτένη). Επίσης, είναι καλή πηγή φωσφόρου, κάποιες από τις κύριες δράσεις του οποίου είναι ο σχηματισμός των δοντιών και των οστών, καθώς και η συμμετοχή του σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες.Σιμιγδάλι: Ενώ το σιμιγδάλι έχει σημαντική θρεπτική αξία, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ανθρώπους που είναι αλλεργικοί στο σιτάρι ή που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε γλουτένη το καθιστά απαγορευμένο για πάσχοντες από κοιλιοκάκη αφού μπορεί να προκαλέσει έντονα συμπτώματα της συγκεκριμένης πάθησης.
Χαμηλός σε νάτριο: Το νάτριο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αρτηριακή πίεση.

 


 


 


 


 


Πηγή: onmed.gr






Πηγή: Daily-News.GR