Δείτε πώς είναι τα ακάρεα των βλεφάρων (φωτογραφία)



Το θυλακιόβιο άκαρι (Demodex folliculorum) «φιλοξενείται» κυρίως στο ανθρώπινο πρόσωπο, συγκεκριμένα, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, στους θύλακες των τριχών, δηλαδή στη γραμμή των βλεφαρίδων και τα φρύδια.




Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS ONE, σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους εντοπίζεται τουλάχιστον ένα είδος του συγκεκριμένου αρθρόποδου.


AdTech Ad

Το θυλακιόβιο άκαρι έχει οκτώ πόδια και τρέφεται από νεκρά κύτταρα και έλαια του δέρματος. Είναι αόρατο με γυμνό μάτι, όμως η παρουσία του μπορεί να διαπιστωθεί εάν κοιτάξουμε μια βλεφαρίδα ή μια τρίχα των φρυδιών κάτω από το μικροσκόπιο.



Το μικροσκοπικό διάφανο πλάσμα δεν ξεπερνά σε μήκος τα 0,4 χιλιοστά. Είναι παντελώς ακίνδυνο για τους περισσότερους ανθρώπους και συνδέεται κυρίως με αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα που παρουσιάζουν ευαισθησία.


Επίσης, όταν το άκαρι πεθαίνει, απελευθερώνει ένα είδος βακτηρίου (bacillus bacterium) που πυροδοτεί τη φλεγμονή στα άτομα που πάσχουν από ροδόχρου νόσο.


Εάν τα θυλακιόβια ακάρεα αναπτυχθούν υπερβολικά, δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί στην περιοχή των ματιών και των φρυδιών φαγούρα, ιδιαίτερα κατά το πρωινό ξύπνημα.


Το θυλακιόβιο άκαρι μπορεί να μεταφερθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο με την άμεση επαφή του προσώπου. «Προτιμά» τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς το δέρμα τους είναι συνήθως πιο λιπαρό.


1409261813778 wps 23 Over the last year and a


Εκτός από το πρόσωπο, το θυλακιόβιο άκαρι εντοπίζεται επίσης στα ανθρώπινα αφτιά και τους θύλακες των τριχών του στέρνου και των γεννητικών οργάνων.


Ο κύκλος ζωής για ένα θυλακιόβιο άκαρι φτάνει τις τρεις εβδομάδες και κατά το διάστημα αυτό ένα θηλυκό γεννά περίπου 15-20 αβγά μέσα στο θύλακα της τρίχας.



 


 


 


 


 


Πηγή: onmed.gr






Πηγή: Daily-News.GR