Αναπνευστικά νοσήματα: Το τεράστιο κόστος για κοινωνία & οικονομία και τα εμπόδια του ΕΟΠΥΥ για τις θεραπείες



Ένας στους 8 θανάτους στην Ευρώπη και 6 εκατομμύρια εισαγωγές στα νοσοκομεία οφείλεται σε αναπνευστικά νοσήματα, ενώ ΧΑΠ και άσθμα συνιστούν πραγματικές «πληγές» για κοινωνία και οικονομία.




Όπως σημείωσε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», μέλος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) κ. Νικόλαος Κουλούρης, με αφορμή το 25ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο που πραγματοποιείται στις 23-26 Ιουνίου 2016 στο ξενοδοχείο HILTON, η ΧΑΠ βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των δαπανών για την υγεία παγκοσμίως, ενώ στην Ευρώπη το συνολικό ετήσιο κόστος που αφορά στη θεραπεία της ΧΑΠ αγγίζει τα 38,7 δισεκατομμύρια ευρώ.


AdTech Ad

Πιο αναλυτικά, η ΧΑΠ κοστίζει στα συστήματα υγείας της Ευρώπης 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ για φάρμακα, 8,9 δισεκατομμύρια για παρακολούθηση στα εξωτερικά ιατρεία και στο σπίτι και 7,3 δισεκατομμύρια για εισαγωγές στο νοσοκομείο. Το κόστος της ΧΑΠ ανά ασθενή στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 7.443 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο κόστος ανέρχεται σε 5.500 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα έμμεσα κόστη, από απώλεια ωρών εργασίας, προνοιακά επιδόματα και αναπηρίες.


Σε κοινωνικό επίπεδο, υπολογίζεται ότι 78 εκατομμύρια παιδιά πάσχουν από άσθμα, από τα οποία 82.000 καταλήγουν στο νοσοκομείο λόγω παροξυσμών, ενώ 40 πεθαίνουν. Στους ενήλικες, το άσθμα ευθύνεται για 82.000 εισαγωγές στο νοσοκομείο και 380 θανάτους, ενώ η ΧΑΠ προκαλεί 150.000 θανάτους και 1,1 εκατομμύρια εισαγωγές στο νοσοκομείο κάθε χρόνο.


5449e288fa7667e08a227b6335db4a18 L


Σύμφωνα με έρευνες της ΕΠΕ, η επίπτωση της ΧΑΠ στη χώρα μας από το 8.4% (11.6% στους άντρες και 4.8% στις γυναίκες) που ήταν προ δεκαετίας, σήμερα διαμορφώνεται στο 10,4% του γενικού πληθυσμού. Σημαντικό πρόβλημα σε σχέση με τη ΧΑΠ αποτελεί και η υποδιάγνωσή της, παρόλο που η ιατρική κοινότητα έχει στη διάθεσή της σημαντικά όπλα για την αντιμετώπισή της. Γενικά, σήμερα υπάρχουν πολλά νέα και αποτελεσματικά φάρμακα, με καλά αποτελέσματα και λιγότερες παρενέργειες, που μακροπρόθεσμα, μειώνουν το κόστος αντιμετώπισης των αναπνευστικών νοσημάτων. «Με την καλύτερη φαρμακευτική αντιμετώπιση των ασθενών, έχουμε λιγότερες επισκέψεις στον γιατρό και στα νοσοκομεία, λιγότερες νοσηλείες στο νοσοκομείο και λιγότερες απώλειες ωρών και ημερών εργασίας», τόνισε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Ν. Α «Ευαγγελισμός» και Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕ, κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.


Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση και τα «κριτήρια» του ΕΟΠΥΥ


Περιορισμούς χωρίς επιστημονικά κριτήρια έχει θέσει ο ΕΟΠΥΥ στη χορήγηση των φαρμάκων για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, περιορισμούς που, όπως διευκρινίζει ο κ. Βασιλακόπουλος, «δεν περιλαμβάνονται ούτε στις εγκριτικές μελέτες της νόσου». Τα κριτήρια, που είναι ακριβώς αντίθετα από τις εισηγήσεις της ΕΠΕ, έχουν προφανώς λογιστικό χαρακτήρα και έχουν σαν αποτέλεσμα περίπου 50 από τους συνολικά 250 πάσχοντες που λαμβάνουν θεραπεία στη χώρα μας, να μην έχουν πρόσβαση σε σημαντικές για αυτούς θεραπείες.


Πιο συγκεκριμένα, από τη λήψη της αγωγής αποκλείονται οι έχοντες ήπια και πολύ βαριά μορφή της νόσου, παρά το γεγονός ότι η έγκαιρη λήψη αγωγής μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τους ασθενείς, καθώς καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου, ενώ βελτιώνει σημαντικά και την ποιότητα της ζωής τους. Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση είναι ένα θανατηφόρο νόσημα, με θνητότητα μεγαλύτερη ακόμη και από αυτήν του καρκίνου του πνεύμονα.


Σύνδρομο απνοιών-υποπνοιών κατά τον ύπνο (ΣΑΥΥ)


Mε πληθώρα ανακοινώσεων, διαλέξεων και στρογγυλών τραπεζιών το φετινό συνέδριο θα καλύψει και το θέμα του συνδρόμου των απνοιών και υποπνοιών. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο σύνδρομο, που επηρεάζει σημαντικά τη ζωή των ασθενών και που σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. χειρισμός μηχανημάτων, οδήγηση), μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή και άλλων ανθρώπων, καθώς μπορεί να προκαλέσει τρομερά δυστυχήματα. Το θετικό με το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι ότι η συχνότητα της διάγνωσής του αυξάνεται διαρκώς, λόγω της ευαισθητοποίησης του κόσμου και της διαθεσιμότητας σύγχρονων θεραπευτικών μέσων.



 


 


 


 


 


 


Πηγή: onmed.gr






Πηγή: Daily-News.GR