Τι να κάνετε αν τσιμπήσει το παιδί σας τσούχτρα



Η θάλασσα είναι απόλαυση, προσφέρει την αίσθηση της ελευθερίας αλλά κρύβει συχνά αναπάντεχους και αόρατους κινδύνους που απειλούν τα παιδιά.




Ενας από τους εχθρούς αυτούς είναι και οι τσούχτρες. Αρκεί να ακουμπήσουν το παιδί σε κάποιο ακάλυπτο σημείο του σώματός του για να απελευθερώσουν τοξικές ουσίες οι οποίες προκαλούν ενοχλητικά συμπτώματα: Στην αρχή έντονο κάψιμο και ύστερα ερύθημα, τοπικό οίδημα, κνησμό και καμιά φορά φυσαλίδες.



Συχνά στο δερματάκι του παιδιού αποτυπώνεται σαν σφραγίδα το τμήμα της τσούχτρας το οποίο ακούμπησε πάνω του. Πολύ σπάνια μπορούν να εμφανιστούν και κάποιες άλλες γενικές αντιδράσεις όπως εμετός, πονοκέφαλος, μυϊκή αδυναμία ή μυϊκές συσπάσεις, δύσπνοια, διάρροια, ή αναφυλακτικό σοκ.


Τι να κάνετε;
Βάλτε στην περιοχή αντιισταμινική ή κορτιζονούχα αλοιφή. Αν δεν έχετε βάλτε πάνω κάτι παγωμένο (παγάκια ή παγωμένο μπουκάλι) ή ξύδι. Διαλύστε ένα μέρος ξυδιού σε 3 μέρη νερού και τοποθετήστε με κομπρέσες το διάλυμα αυτό, στην πληγή.


Παρακολουθήστε προσεκτικά το παιδί και σε περίπτωση γενικής αντίδρασης του οργανισμού πρέπει να πάτε επειγόντως στο γιατρό.


Σε καμία περίπτωση μη ρίξετε επάνω στο δέρμα, εκεί που τσίμπησε η τσούχτρα, νερό της βρύσης, γλυκό νερό καθώς όσα από τα δηλητηριώδη κεντριά δεν έχουν σπάσει, με το γλυκό νερό θα σπάσουν.



 


 


 


 


 


 


Πηγή: mothersblog.gr






Πηγή: Daily-News.GR