Συνεχίζονται οι προπαραγγελίες μέχρι 30 Αυγούστου


Το φθινόπωρο ξεκινά με την έλευση του νέου Samsung Galaxy Note 7 σε όλα τα καταστήματα WIND στις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ όσοι ενδιαφερόμενοι προχώρησαν σε προπαραγγελία της συσκευής, θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν το μοναδικό smartphone ήδη από τις 2 Σεπτεμβρίου.


Το Samsung Galaxy Note7 διαθέτει τέλεια συμμετρική σχεδίαση συνδυάζοντας στυλ και πρακτικότητα. Η διπλή κυρτή οθόνη αλλά και οι καμπύλες στο πίσω μέρος το καθιστούν όμορφο, άνετο και εύκολο στο κράτημα, ενώ χαρακτηριστικό του γνώρισμα παραμένει το S Pen, που  προσφέρει μια ποικιλία από μοναδικές και χρήσιμες λειτουργίες.


Τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών παραμένουν ασφαλή χάρη στη νέα τεχνολογία σάρωσης της ίριδας. Το Galaxy Νote 7 διαθέτει υψίστης ασφαλείας τεχνολογία για προστασία περιεχομένου. Σε αντίθεση με ένα δακτυλικό αποτύπωμα, η ίριδα έχει ένα μοναδικό μοτίβο το οποίο δεν είναι κοινό ακόμη και σε πανομοιότυπα δίδυμα.


Η μεγαλύτερη μπαταρία, ο επεκτάσιμος αποθηκευτικός χώρος και η απλοποιημένη συνδεσιμότητα ολοκληρώνουν το τελευταίας τεχνολογίας smartphone.






Πηγή: Daily-News.GR


Υπέροχη και πεντανόστιμη λιχουδιά που θα σας ενθουσιάσει




Υλικά για 4-6 άτομα


  • 24 στρογγυλά φρέσκα μανιτάρια μεσαίου μεγέθους

  • 1 μικρό πράσο ψιλοκομμένο

  • 1 μικρή ρίζα φινόκιο ψιλοκομμένο

  • 100 γραμμάρια κατσικίσιο τυρί

  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες χωρίς σπόρια

  • 50 γραμμάρια σύγκλινο ψιλοκομμένο

  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κόλιανδρος

  • ελαιόλαδο

  • αλάτι

  • πιπέρι


Εκτέλεση


  1. Κόβετε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια και τα κρατάτε για τη γέμιση.

  2. Βάζετε σε ένα τηγάνι λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και περιμένετε να ζεσταθεί.

  3. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνετε μέσα τα κεφάλια των μανιταριών, τα αλατοπιπερώνετε και τα σοτάρετε.

  4. Μόλις σοτάρετε, τα βγάζετε από το τηγάνι και τα τοποθετείτε  σε μια πιατέλα ή πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν και να φύγει η μεγάλη ποσότητα λαδιού.

  5. Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, σοτάρετε το φινόκιο, τα κοτσάνια από τα μανιτάρια ψιλοκομμένα και το πράσο για 7-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

  6. Αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με τον κόλιανδρο.

  7. Ανακατεύετε το τυρί και το σύγκλινο μαζί με τις ψιλοκομμένες ντομάτες.

  8. Γεμίζετε τα μανιτάρια και τα βάζετε στο φούρνο να ψηθούν για περίπου 10 λεπτά.













Πηγή: Daily-News.GR


Φτιάξτε το με απλά υλικά


Το ξεσκόνισμα είναι ίσως μια από τις πιο βαρετές δουλειές για πολλές νοικοκυρές και ειδικά από την άνοιξη έως το φθινόπωρο γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό, εφόσον έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα.


Για να κάνετε το ξεσκόνισμα πιο εύκολο και να κρατάτε τη σκόνη περισσότερο χρόνο μακριά, μπορείτε να φτιάξετε ένα αντιστατικό σπρέι μόνοι σας που ουσιαστικά λειτουργεί σαν ασπίδα στα έπιπλά σας. Κάθε φορά που θα το χρησιμοποιείτε, θα παρατηρείτε ότι το σπίτι σας μένει περισσότερο καιρό καθαρό και χωρίς σκόνη.


Για να το φτιάξετε θα χρειαστείτε 300ml νερό, 1,5 κουταλιά της σούπας μαλακτικό, 1 κουταλιά της σούπας οινόπνευμα και ένα άδειο μπουκαλάκι σπρέι. Αυτό που λειτουργεί ουσιαστικά σαν αντιστατικό είναι το μαλακτικό, που θα κάνει το μείγμα σας να λειτουργήσει σαν ασπίδα στη σκόνη.


Αναμείξτε τα υλικά και περάστε το μείγμα με το σπρέι από τις επιφάνειες που θέλετε. Στη συνέχεια αφαιρέστε το με ένα καθαρό πανί. Το αποτέλεσμα θα φανεί σε λίγες μέρες που θα έχετε πιο καθαρό σπίτι.


 


 


 


 


 


 


Πηγή: newsbeast.gr






Πηγή: Daily-News.GR


Οι περισσότεροι άντρες παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς τι είναι αυτό που “ανάβει” μια γυναίκα και ποια συγκεκριμένα μέρη του σώματός της απαιτούν τη μεγαλύτερή τους… προσοχή.





Τώρα, Καναδοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν επιστημονικά τα πιο ερωτογενή σημεία του σώματος της γυναίκας, με βάση τον ερεθισμό από την αφή, την πίεση και τις δονήσεις. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Sexual Medicine.



Για τις ανάγκες της έρευνας οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ εξέτασαν τις περιπτώσεις 30 γυναικών ηλικίας 18-35 ετών. Εφαρμόζοντας ελαφρύ άγγιγμα, πίεση και δονήσεις, μελέτησαν την αντίδραση της κλειτορίδας της κάθε γυναίκας, των μικρών χειλέων, του κόλπου και του πρωκτού, καθώς και διαφόρων σημείων στο στήθος της και στην θηλή της. Στη συνέχεια συνέκριναν τα όσα βρήκαν με πιο… ουδέτερες περιοχές στο σώμα, όπως ο λαιμός, το χέρι και η κοιλιά.


Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν εν πολλοίς αυτό που επιστήμη και άντρες γενικότερα γνώριζαν ήδη για τις ερωτογενείς ζώνες της γυναικείας ανατομίας:


Ο λαιμός, το εσωτερικό του χεριού και η περιοχή γύρω από το αιδοίο, ήταν εκείνα που ανταποκρίνονταν καλύτερα στο ελαφρύ άγγιγμα, ενώ η θηλή αποδείχτηκε ως η λιγότερο ευαίσθητη σε αυτό το είδος ερεθισμού.

Η κλειτορίδα και οι θηλές ήταν τα πιο ευαίσθητα σημεία, όσον αφορά την σεξουαλική ευχαρίστηση, ενώ το πλευρικό μέρος του στήθους και η κοιλιά ήταν το λιγότερο ευαίσθητα.

Τέλος, η κλειτορίδα και θηλή βρέθηκε ότι είναι τα πιο ευαίσθητα σημεία στο γυναικείο σώμα όσον αφορά τις δονήσεις. Όπως ήταν αναμενόμενο, η κλειτορίδα ήταν το πιο ευαίσθητο σημείο στις δονήσεις σε σύγκριση με όλα τα μέρη του σώματος.

Οι Καναδοί επιστήμονες ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα οδηγήσουν σε πιο ικανοποιητικές σεξουαλικές εμπειρίες για τις γυναίκες δεδομένου ότι οι περισσότερες ερωτογενείς ζώνες τους είναι πλέον επιστημονικά επιβεβαιωμένες.


Υποστηρίζουν επίσης ότι μπορεί να παράσχουν χρήσιμες πληροφορίες για τους χειρουργούς που κάνουν επεμβάσεις στο στήθος ή επεμβάσεις αλλαγής φύλου.


Πηγή: iatropedia.gr









Πηγή: Daily-News.GR



Μπορεί η καθυστέρηση να αποτελεί τη βασική υποψία για εγκυμοσύνη αλλά δεν αποτελεί αιτία μόνο γι’ αυτήν.




Μερικοί από τους λόγους  που μπορεί να καθυστερούν την περίοδό σας είναι οι εξής:


– Μεγάλες αλλαγές του συνηθισμένου τρόπου ζωής. Η περίοδος κάποιας προσαρμογής, οι νέες συνθήκες ζωής ή εργασίας αυξάνουν το στρες και αυτό μπορεί να προκαλέσει οργανικές επιπτώσεις. Οποιαδήποτε εντονη συναισθηματική φόρτιση ή άγχος, μπορεί να καθυστερήσει την περίοδό σας.
– Σημαντική απώλεια βάρους: Η σημαντική και απότομη απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση στην περίοδο ενώ η ανορεξία και η βουλιμία είναι βασικοί παράγοντες της διαταραχής της περιόδου.
-Προβλήματα του θυρεοειδούς: Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει το μεταβολισμό και την ομαλή λειτουργία σε διάφορα όργανα του σώματος. Ο υπερθυρεοειδισμός όπως επίσης και ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην περίοδο και να προκαλούν καθυστέρηση.
– Πολυκυστικές ωοθήκες: Μια ακόμη αιτία καθυστέρησης της περιόδου είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει ωορρηξία, άρα δεν έχουμε τη δεύτερη φάση του κύκλου με την παραγωγή προγεστερόνης και χωρίς αυτήν η περίοδος είναι ασταθής ή απούσα.


Επίσης, η αντισύλληψη ή η εμμηνόπαυση έχουν το δικό τους αντίκτυπο στον κύκλο σας. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Να θυμάστε ότι μιλάμε για καθυστέρηση, όταν περάσουν πέντε μέρες από την αναμενόμενη ημερομηνία, εφόσον έχετε σταθερό κύκλο.



 


 


 


 


 


Πηγή: mothersblog.gr


 






Πηγή: Daily-News.GR


Είναι το ερώτημα που βασανίζει κάθε γυναίκα. Πώς θα καταλάβω αν ο σύντροφός μου πήγε με άλλη;




Αναγνώστριά μας ρωτά:


Πώς μπορώ να καταλάβω αν έκανε χτες το βράδυ σεξ με άλλη; Φαίνεται αυτό στις επιδόσεις του ή βιολογικά; Ή στο σπέρμα; Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος για να καταλάβουμε αν ένας άντρας είχε σεξουαλική επαφή την προηγούμενη μέρα. Η διάθεση για σεξ, η ποιότητα της επαφής και ο όγκος του σπέρματος δεν μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά κριτήρια. Άλλωστε τα στοιχεία αυτά επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από την ψυχολογία του άντρα ακόμα δε και από την ηλικία του.


Πηγή: boro







Πηγή: Daily-News.GR





Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η σχέση μιας γυναίκας με πολύ μεγαλύτερο άνδρα.





Γιατί νιώθεις-χωρίς φυσικά να σου έχει πει τίποτα-ότι δε σε θέλει και ότι κάθε φορά που είστε μαζί θα προτιμούσε να είναι κάπου αλλού; Λοιπόν φίλη μου καλή κι αγαπημένη, δύο λύσεις υπάρχουν: Ή προσλαμβάνεις… ντέντεκτιβ να τον παρακολουθήσει για να δεις που σουλατσάρει τα βράδια που είναι μακριά σου, ή διαβάζεις τα σημάδια! Και επειδή οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι, και καλύτερα να κρατήσεις τα λεφτά σου για να πληρώσεις κανένα λογαριασμό, σου προτείνουμε να παρατηρήσεις λίγο καλύτερα πώς κάνετε πλέον σεξ-αν κάνετε-το οποίο είναι και ανέξοδο και πιο απλό και σίγουρα θα σου δώσει τις απαντήσεις που ζητάς. Λοιπόν, επειδή εμείς θέλουμε να σου μεταλαμπαδεύσουμε φώτα αλλά και σοφία, λέμε να σου αποκαλύψουμε σύμφωνα με το queen κάποια σημάδια κατά τη διάρκεια του σεξ, τα οποία δείχνουν ότι δε σε θέλει άλλο πια. Κουράγιο.



1. Δε σε φιλάει πια: Όσο περιττό μπορεί να είναι το φιλί κατά τη διάρκεια του σεξ-η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν άλλες πιο βασικές κινήσεις-τόσο σημαντικό μπορεί να γίνει σε περιόδους κρίσης. Δηλαδή, μπορεί να μην έχει αλλάξει τίποτα απολύτως, και να είστε και οι δύο φλογεροί και συγκλονιστικοί, σαν να είστε πλασμένοι ο ένας για τον άλλο, αλλά αν έπειτα από 2, 3, άντε 4 φορές, τα φιλιά του είναι τόσο σπάνια όσο και η καρέτα καρέτα, τότε θα πρέπει να αρχίσεις να ανησυχείς φίλη μου. Ναι, ο Κώστας νυχτοπερπατεί, και προσπαθεί μάλλον να αποφασίσει αν σε θέλει ακόμα. Το θέμα είναι, εσύ τι θα κάνεις στην προκειμένη!


2. Δε σου κάνει στοματικό: Κοίταξε να δεις, δεν είπαμε εμείς ποτέ ότι όλοι οι άντρες σιχαίνονται το στοματικό και το κάνουν εξαναγκαστικά. Όντως υπάρχει και μεγάλη μερίδα που πραγματικά το απολαμβάνει. Παρόλα αυτά, είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο είδος σεξ, το ευχαριστιέται περισσότερο αυτός που το… δέχεται και όχι αυτός που το κάνει. Ε λοιπόν, αν σταματήσει από ένα σημείο και μετά να το κάνει, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι κάτι δεν πάει καλά. Όχι ότι σε σιχαίνεται, οι άντρες δε σιχαίνονται τόσο εύκολα, απλά του είναι σχετικά αδιάφορο πλέον να σε ικανοποιήσει. Ειδικά αν ανήκε στην κατηγορία των… εραστών του είδους τότε κλάφτα Χαράλαμπε!


3. Είναι βίαιος: Καλά δεν είπαμε να σε στέλνει και στο νοσοκομείο κάθε φορά που κάνετε σεξ-σε περίπτωση βέβαια που κάτι τέτοιο ισχύει μήπως να αναρωτηθείς γιατί συνεχίζεις και είσαι μαζί του;-αλλά αν ήταν τρυφερός σαν την καρδιά ενός μαρουλιού-ναι τόσο-και τώρα έχει γίνει κάπως πιο… εκρηκτικός και ανατολίτης-φοβήθηκες καθόλου;-ήρθε η ώρα να αρχίσεις να αναρωτιέσαι. Ή είναι διχασμένη προσωπικότητα ή πλέον δεν τον νοιάζει και τόσο πολύ που από ένα σημείο και μετά εσύ γίνεσαι… μπλαβί!


4. Το καλύτερο για το τέλος: Ε κι αφού έχετε ολοκληρώσει το τόσο πετυχημένο σας σεξ, έρχεται η στιγμή της χαλάρωσης. Και πάνω που σκέφτεσαι ότι δεν έχεις χάσει ακόμη όλα τα κεκτημένα και έστω η αγκαλιά σου ανήκει, εκείνη ακριβώς την ώρα, θα την πούμε ώρα μηδέν, συνειδητοποιείς ότι σου γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη και αρχίζει τα ροχαλητά. Και καλά αυτό να γίνει μία φορά που ήταν κουρασμένος. Τι κάνεις όμως όταν η εξαίρεση γίνει ο κανόνας; Εδώ σε θέλουμε κοπελιά.


Πηγή: boro












Πηγή: Daily-News.GR



Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά στη διάγνωση του καρκίνου. Είναι συχνά δύσκολο να συνειδητοποιήσετε αμέσως τη διάγνωση. Είναι φυσιολογικό να ρωτήσετε «γιατί συνέβη σε εμένα;» ή να αισθανθείτε λύπη, θυμό, απόγνωση και ανησυχία για το μέλλον.




Μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με το τι σημαίνει η διάγνωσή σας για εσάς και τι επιφυλάσσει το μέλλον. Ίσως διαπιστώσετε ότι το να γνωρίζετε περισσότερα για την ασθένεια βοηθά στον κατευνασμό του φόβου.


Η προσβολή από καρκίνο δεν θα πρέπει να σας οδηγήσει σε απελπισία. Το τι ελπίζετε μπορεί να αλλάζει με την πρόοδο της θεραπείας. Οι προοπτικές για πολλές μορφές καρκίνου βελτιώνονται συνεχώς.


Η περίοδος αυτή μπορεί να προκαλέσει άγχος για όλους τους εμπλεκόμενους και αυτό μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις και την οικογενειακή σας ζωή. Τα μέλη της οικογένειας μπορεί να νιώθουν άγχος καθώς αλλάζουν οι ρόλοι και μαθαίνουν να προσαρμόζονται για να αντεπεξέλθουν.


bigstock Patient Cheering And Support 91438331


Πώς να το αναφέρετε σε άλλους


Δεν είναι εύκολο να μιλήσετε στους άλλους για τη διάγνωση σας. Μπορεί να αισθάνεστε άβολα όταν μιλάτε γι’ αυτήν. Μπορεί να νιώθετε αβέβαιοι για την αντίδρασή σας όταν το λέτε στην οικογένεια και στους φίλους σας, αλλά και για τη δική τους αντίδραση. Αν γνωρίζουν άλλοι άνθρωποι τη διάγνωση σας, θα μπορείτε να συμμερίζεστε εσείς και η οικογένεια σας το άγχος και τους φόβους σας. Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσετε μόνοι σας τον καρκίνο.


Συμβουλές για το πώς να το πείτε σε άλλους:


– Αποκαλύψτε το γεγονός όταν νιώθετε έτοιμοι.


– Ζητήστε βοήθεια. Η οικογένεια και οι φίλοι σας ίσως να μπορούν να το πουν στους άλλους αν δεν έχετε διάθεση εσείς.


– Να είστε έτοιμοι για ερωτήσεις.


– Καθορίστε όρια. Δεν χρειάζεται να αποκαλύψετε στον καθένα κάθε λεπτομέρεια σχετικά με τη διάγνωσή σας.


Βοηθώντας την οικογένειά σας να προσαρμοστεί


Ο καρκίνος είναι δύσκολος για κάθε άτομο που επηρεάζεται από αυτόν. Η οικογένειά σας χρειάζεται επίσης να προσαρμοστεί στη διάγνωση. Μπορεί να αισθάνονται αμηχανία επειδή δεν ξέρουν τι να πουν, αλλά νιώθουν ότι θα πρέπει να πουν κάτι. Θα δοκιμάσουν τους ίδιους φόβους, θυμό και ανησυχίες, όπως κι εσείς. Αν τα μέλη της οικογένειάς σας δυσκολεύονται να μιλήσουν για τον καρκίνο, μπορεί να βοηθήσει η συζήτηση με έναν σύμβουλο ή ενθαρρύνετέ τους να πάνε στον γιατρό ή στο νοσοκομείο μαζί σας. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να αποδεχθούν την ασθένεια σας.


Πώς μπορώ να το πω στα παιδιά;


Τα παιδιά συνήθως υποπτεύονται ότι κάτι δεν πάει καλά, ακόμη και αν δεν ξέρουν τι είναι. Λέγοντάς το στα παιδιά σας θα τους δώσετε την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις και να εκφράσουν τα συναισθήματα τους για το τι συμβαίνει. Διαβεβαιώστε τα παιδιά σας ότι ο καρκίνος δεν είναι δικό τους λάθος –δεν είναι σφάλμα κανενός. Το τι λέτε και πόσα λέτε στα παιδιά σας θα εξαρτηθεί από την ηλικία τους.


Αν δεν αισθάνεστε ότι μπορείτε να τους το πείτε, ζητήστε από το γιατρό σας ή από έναν συγγενή να το κάνει για λογαριασμό σας. Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αντεπεξέλθουν:


– Πείτε τους πώς αισθάνεστε.


– Δώστε τους την ευκαιρία να συζητήσουν τα συναισθήματα και τους φόβους τους.


– Απαντήστε στις ερωτήσεις τους απλά και ειλικρινά.


– Διαβεβαιώστε τα ότι τα αγαπάτε.


– Κάνετε διάφορα πράγματα μαζί.


– Διαβεβαιώστε τα ότι ο καρκίνος δεν είναι μεταδοτικός.


Βοηθώντας τους φίλους σας να προσαρμοστούν


Οι περισσότεροι από τους φίλους σας θα ψάχνουν για έναν άνετο τρόπο να χειριστούν τη διάγνωση σας. Μπορεί να επιζητούν κάποια υπόδειξη για το πώς να σας συμπεριφέρονται. Πείτε τους πώς μπορούν να σας βοηθήσουν. Αν σκεφτείτε κάτι που μπορούν να κάνουν, θα κάνετε χάρη και σ’ αυτούς και στον εαυτό σας.


Φροντίζοντας τον εαυτό σας


Θα είναι δύσκολο να μάθετε να ζείτε μέρα με τη μέρα και κάθε μέρα είναι πιθανό να είναι διαφορετική. Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι τους βοηθά να είναι συνεχώς απασχολημένοι για να αισθάνονται έτσι ότι η ζωή απλώνεται μπροστά τους.


Συμβουλές για να φροντίζετε τον εαυτό σας:


– Παραμένετε δραστήριοι και ασκείστε τακτικά αν μπορείτε. Η ποσότητα και το είδος άσκησης που κάνετε θα εξαρτώνται από τις συνήθειές σας και το πόσο καλά αισθάνεστε.


– Μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή θα σας βοηθά να διατηρείστε σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση και να αντιμετωπίζετε καλύτερα τον καρκίνο και τις παρενέργειες της θεραπευτικής αγωγής.


– Κάνετε όσο περισσότερα μπορείτε –μερικές φορές θα είναι λιγότερα από το συνηθισμένο.


– Ενημερώστε τον γιατρό σας αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε. Αν έχετε πόνο, ζητήστε βοήθεια από το γιατρό σας. Ζητήστε πρακτική και οικονομική βοήθεια αν τη χρειάζεστε.


– Τακτοποιήστε τις υποθέσεις σας –αυτό δεν σημαίνει ότι παραιτείστε από τη ζωή. Ο καθένας χρειάζεται να κάνει αυτά τα πράγματα.


Να θυμάστε ότι αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες ή ερωτήσεις, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.


 


 


 


 


 


Πηγή: Συμβούλιο για την Αντιμετώπιση του Καρκίνου στη Νέα Νότια Ουαλία








Πηγή: Daily-News.GR



Όλο και πιο απαραίτητη γίνεται η αξιολόγηση της ικανότητας ηλικιωμένων για την παράταση ή τη διακοπή της οδήγησης, λόγω του αυξανόμενου ποσοστού ατόμων με άνοια σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και του κινδύνου πρόκλησης ατυχημάτων, επισημαίνει η καθηγήτρια Εφαρμογών, στο Τμήμα Εργοθεραπείας του ΤΕΙ Αθηνών, Ιωάννα Κατσούρη, η οποία εκπονεί διδακτορική διατριβή με θέμα την επίδραση της άνοιας στην οδήγηση, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας τους ΑΠΘ νευρολόγου-ψυχιάτρου Μάγδας Τσολάκη.




Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Τσολάκη και η κ. Κατσούρη απαντούν από κοινού σε ερωτήματα για τις περιπτώσεις που δεν θα πρέπει να οδηγούν οι ηλικιωμένοι, για τις παθήσεις που επηρεάζουν την ικανότητα οδήγησης ηλικιωμένων, για το πώς προσδιορίζεται το στάδιο της άνοιας κατά το οποίο απαγορεύεται η οδήγηση και για το τι έδειξαν οι μελέτες.


– Σε ποιες περιπτώσεις δεν θα πρέπει να οδηγούν οι ηλικιωμένοι και ποιες παθήσεις είναι απαγορευτικές για την οδήγηση;


Η οδήγηση από ηλικιωμένους και η ασφαλής μετακίνησή τους αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού αυτής της ηλικιακής ομάδας. Επιπλέον, αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη, εκτός της ασφάλειας των οδηγών και των επιβατών, είναι η ανεξαρτησία και αυτονομία που παρέχεται στους ηλικιωμένους, όταν είναι ικανοί να οδηγήσουν, και χάνεται όταν τους αφαιρείται αυτή η δυνατότητα.


Η ικανότητα οδήγησης επηρεάζεται από τα προβλήματα υγείας λόγω γήρανσης, καθώς αποτελεί μια Σύνθετη Δραστηριότητα (Complex Task) που απαιτεί την υγιή ακεραιότητα πολλών νοητικών και λειτουργικών ικανοτήτων, έτσι ώστε να μην υπάρχουν κίνδυνοι τόσο για τον οδηγό όσο και για τον συνοδηγό και τους συνεπιβαίνοντες στον όχημα και τους υπολοίπους που βρίσκονται στον δρόμο εκείνη την ώρα.


Η συγκροτημένη εξατομικευμένη εκτίμηση της συνολικής ικανότητας οδήγησης πρέπει να λαμβάνει υπόψη το ότι τα ηλικιωμένα άτομα έχουν πολλαπλή νοσηρότητα. Θα πρέπει να δίνεται έμφαση στις νευρολογικές, αισθητηριακές και συναισθηματικές δεξιότητες του ατόμου, καθώς και σε άλλες που έχουν σχέση με την οδήγηση, όπως η όραση και η ταχύτητα αντίδρασης. Η κλινική εικόνα μπορεί να παρέχει μια εκτίμηση για τη γενική ικανότητα του ασθενούς αλλά η κάθε νόσος θα πρέπει να εκτιμάται διαφορετικά. Για παράδειγμα, η άνοια και η νόσος Πάρκινσον χρήζουν μιας διαχρονικής προσέγγισης, λόγω της προοδευτικής τους φύσης.


– Πώς επηρεάζει η έκπτωση των νοητικών λειτουργικών την ικανότητα οδήγησης και ποιος αποφασίζει αν θα πρέπει να οδηγεί κάποιος που έχει άνοια;


Η άνοια ως σύνδρομο στα πρώτα στάδιά της επηρεάζει τις νοητικές και σύνθετες λειτουργίες, όπως την ικανότητα οδήγησης. Συγκεκριμένα, οι λειτουργίες που χρειάζονται στην οδήγηση και επηρεάζονται από τη νόσο είναι οι εκτελεστικές, η ικανότητα προσοχής και η ταχύτητα αντίδρασης και άμεσης λύσης τού εκάστοτε προβλήματος που προκύπτει στον δρόμο. Παρά το γεγονός ότι η οδήγηση είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία ως προς τον χειρισμό του οχήματος και συνδέεται με την άδηλη μνήμη, παραμένει σύνθετη αναφορικά με την επεξεργασία των ερεθισμάτων.


Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής θα πρέπει να εκτιμήσει σωστά τις αποστάσεις, να χειριστεί πολλά ερεθίσματα ταυτόχρονα, να έχει εστιασμένη προσοχή, να έχει άμεση αντίδραση στον κίνδυνο, αλλά και να ερμηνεύει σωστά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.


Η ικανότητα οδήγησης έχει συσχετισθεί με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, την οπτική παρακολούθηση αλλά και τη βαθμολογία του Mini-Mental State Examination, το οποίο είναι μια σύντομη εξέταση νοητικής των ηλικιωμένων. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο τύπος και ο βαθμός της νοητικής λειτουργίας είναι οι καλύτεροι προγνωστικοί παράγοντες για την ικανότητα οδήγησης σε σχέση με την ηλικία και τη διάγνωση.


Για τα άτομα με Ήπια Νοητική Διαταραχή (θεωρείται το προστάδιο της άνοιας) που συνεχίζουν να οδηγούν ακόμη και μετά τη διάγνωση, κάποια στιγμή η ικανότητα ασφαλούς οδήγησης θα χαθεί, καθώς η νόσος εξελίσσεται, οι δε επαγγελματίες υγείας δεν είναι εφοδιασμένοι με τις κατάλληλες γνώσεις και την κατάλληλη εκπαίδευση σε αυτόν τον τομέα. Επιπλέον, ενώ παλαιότερα επικρατούσε η αντίληψη ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε μορφής νοητικής διαταραχής η οδήγηση θα πρέπει να διακόπτεται, σήμερα δίνεται περισσότερο έμφαση στην παροχή φροντίδας με επίκεντρο τον ασθενή, απορρίπτοντας την παλαιότερη αντίληψη, καθώς η ανεξαρτησία του ασθενούς είναι πολύ σημαντική.


Οι παρεμβάσεις για τα προγράμματα οδήγησης και αξιολόγησης της ικανότητας οδήγησης είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση των νοητικών-αντιληπτικών ικανοτήτων και της φυσικής κατάστασης των πασχόντων. Η παύση της οδήγησης βάσει ιατρικών συστάσεων συμβάλλει στην πρόληψη των ατυχημάτων.


– Πώς προσδιορίζεται το στάδιο της άνοιας το οποίο θα είναι απαγορευτικό για την οδήγηση;


Η εκτίμηση της ικανότητας των ατόμων με άνοια να συνεχίσουν την οδήγηση γίνεται όλο και πιο συχνό κλινικό πρόβλημα. Λόγω του αυξανόμενου ποσοστού των ηλικιωμένων με άνοια και των κινδύνων πρόκλησης ατυχημάτων, γίνεται όλο και πιο απαραίτητη η αξιολόγηση της ικανότητας συνέχισης ή διακοπή της οδήγησης.


Ένας κλινικά ενδεδειγμένος τρόπος για την αξιολόγηση της ικανότητας οδήγησης των ατόμων με άνοια είναι η κλινική εξέταση, η χρήση των νευροψυχολογικών δοκιμασιών, του προσομοιωτή οδήγησης (driving simulator) καθώς και της αξιολόγησης σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης (on-roadtesting).


Στην Ευρώπη υπάρχουν προγράμματα που έχουν ως στόχο την πρόταση πρωτοκόλλων για δοκιμασίες εκτίμησης της ικανότητας οδήγησης των ηλικιωμένων καθώς και των ατόμων με άνοια σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης.


Υπάρχουν δοκιμασίες που εξετάζουν τη νοητική και οπτική ικανότητα για την πρόβλεψη των επιδόσεων οδήγησης. Εκτιμούν την ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών, της νοητικής και της ψυχοκινητικής λειτουργίας, της οπτικοχωρικής απόδοσης, της διατήρησης της προσοχής και της εκτελεστικής λειτουργίας. Τα δεδομένα που συλλέγονται αφορούν τρεις κατηγορίες: α) τη συμπεριφορά συντήρησης του οδηγητικού ελέγχου, β) τα ατυχήματα και τις παραβιάσεις και γ) τον χρόνο αντίδρασης και προσοχής.


Υπάρχουν, ωστόσο, σημεία που προειδοποιούν ότι ο ασθενής έχει χάσει την ικανότητα οδήγησης και αυτά συμπεριλαμβάνουν τα ακόλουθα: έλλειψη παρατήρησης των σημάτων οδικής κυκλοφορίας, σύγχυση μεταξύ του πεταλιού εκκίνησης και επιτάχυνσης με το φρένο, οδήγηση σε ακατάλληλες ταχύτητες, άσκοπη ακινητοποίηση του οχήματος, αργή αντίδραση, ύπαρξη δυσκολιών στις αριστερές στροφές, ενόχληση από τους υπόλοιπους οδηγούς, πρόκληση φθορών στο όχημα αλλά και δυσκολία προσανατολισμού.


– Υπάρχουν μελέτες πάνω σε αυτό το θέμα; Αν υπάρχουν τι προκύπτει από αυτές;


Λίγες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την προγνωστική αξία του Mini-Mental State Examination για τον προσδιορισμό της επίδοσης σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης. Όσον αφορά τους ασθενείς με ΗΝΔ η Δοκιμασία του Ρολογιού –μια εξέταση των οπτικοχωρικών ικανοτήτων– είναι ένας ισχυρός προγνωστικός δείκτης για τη λήψη απόφασης διακοπής της οδήγησης, σε συνδυασμό με την ανησυχία του περιθάλποντα.


Μια ακόμη δοκιμασία είναι ο προσομοιωτής οδήγησης, που μπορεί να μην είναι ευρέως αποδεκτός για την αξιολόγηση ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά είναι ένα δυνητικά χρήσιμο εργαλείο για έρευνα. Σε μια μελέτη διερευνήθηκε η σχέση μιας σειράς νευροψυχολογικών δοκιμασιών και του προσομοιωτή οδήγησης μεταξύ ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ και αγγειακή άνοια. Βρέθηκε ότι οι νευροψυχολογικές δοκιμασίες συσχετίζονται με τον προσομοιωτή οδήγησης και πιο συγκεκριμένα οι υπερβάσεις ορίων στις λωρίδες οδήγησης σχετίστηκαν με τον μεγαλύτερο αριθμό των νευροψυχολογικών δοκιμασιών. Η εκκίνηση και η επιτάχυνση, η χρήση φρένου, η οριζόντια κίνηση των οφθαλμών συσχετίσθηκαν σημαντικά με τις επιδόσεις οδήγησης των συμμετεχόντων. Βρέθηκε επίσης ότι τα άτομα της ομάδας ελέγχου τηρούσαν συχνότερα τα όρια στην λωρίδα κυκλοφορίας τους. Μέσω συνέντευξης για την οδηγητική συνήθεια βρέθηκε ότι οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ δεν οδηγούν συχνά προς απομακρυσμένες περιοχές, οδηγούν λιγότερο κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας και με λιγότερους επιβάτες.


Οι διάφορες έρευνες που υποστηρίζουν ότι οι ηλικιωμένοι οδηγοί αυτορυθμίζουν τη συμπεριφορά τους, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους ασφαλείας που προέρχονται από νοητικές διαταραχές, δεν βασίζονται σε πραγματικές συμπεριφορές..



 


 


 


 


 


 


Πηγή: onmed.gr







Πηγή: Daily-News.GR

MARI themes

Από το Blogger.