Οι άνδρες που δεν είναι γόνιμοι λόγω απουσίας σπερματοζωαρίων στο σπέρμα τους (αζωοσπερμία), κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν καρκίνο.
Η αζωοσπερμία διακρίνεται σε αποφρακτική και μη αποφρακτική. Στην αποφρακτική αζωοσπερμία οι όρχεις παράγουν κανονικά σπερματοζωάρια αλλά αυτά δεν εμφανίζονται στο σπέρμα μετά την εκσπερμάτιση, λόγω της απόφραξης σε κάποιο σημείο του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.
Στη μη αποφρακτική αζωοσπερμία δεν παράγονται καθόλου σπερματοζωάρια από τους όρχεις. Η αδυναμία παραγωγής ή η ελάχιστη παραγωγή σπερματοζωαρίων υποδηλώνει ορχική ανεπάρκεια. Η πάθηση αυτή μπορεί να είναι ιδιοπαθής ή να οφείλεται σεκρυψορχία, τραυματισμούς, φλεγμονές, λοιμώδη νοσήματα (όπως παρωτίτιδα σε μεγάλη ηλικία) ακτινοβολία, χημειοθεραπεία, ή χρωμοσωμικές ανωμαλίες.
Αμερικανοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διάγνωση αζωοσπερμίας πριν την ηλικία των 30 ετών, οκταπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου.
Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, μελέτησαν τις περιπτώσεις 2.238 μη γόνιμων ανδρών με μέση ηλικία 36 ετών, από τους οποίους οι 451 εμφάνιζαν αζωοσπερμία.
Η μελέτη έδειξε ότι γενικώς οι άνδρες με πρόβλημα γονιμότητας (όχι κατ’ ανάγκη με έλλειψη σπερματοζωαρίων) έχουν 1,7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο κίνδυνος ενός αζωοσπερμικού άνδρα να εμφανίσει καρκίνο, είναι παρόμοιος με αυτόν ενός μέσου άνδρα μεγαλύτερου κατά δέκα χρόνια.
Έχει βρεθεί ότι περίπου το 15% των ανδρών ηλικίας 15 έως 45 ετών αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα γονιμότητας και από αυτούς το 1% εμφανίζουν έλλειψη σπερματοζωαρίων στο σπέρμα τους.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, υπάρχουν στοιχεία ότι η στειρότητα μπορεί να αποτελεί βαρόμετρο για τη συνολική υγεία ενός άνδρα, καθώς και προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει την ανδρική στειρότητα με τον καρκίνο των όρχεων, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος καρκίνου επεκτείνεται και σε άλλα όργανα.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αζωοσπερμία και ο καρκίνος μοιράζονται κοινές γενετικές αιτίες στον ίδιο άνθρωπο.
Πηγή: onmed.gr
Πηγή: Daily-News.GR