Αν έχετε κουραστεί από την κυκλοθυμικότητα και τα νεύρα των μικρών σας, μην ξεχνάτε ότι μπορεί να φταίει και η ζάχαρη.
Η μεγάλη πρόσληψη σακχαρων στη μικρή ηλικία επηρεάζει εκτός από την υγεία, και τη διάθεση.
Πέρα από τα νεύρα, καταφέρνει να :
κάνει τα παιδιά να τρώνε παραπάνω
μειώνει την εγκεφαλική λειτουργία
συμβάλει στην παχυσαρκία
προκαλέσει φλεγμονές
προκαλέσει πονοκεφάλους.
Υπάρχουν κάποιες πηγές σακχάρων που δεν προσφέρουν τίποτα στον οργανισμό σας σε θρεπτικό επίπεδο. Τα σάκχαρα στα φρούτα συνοδεύεται από θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, αλλά η επιτραπέζια ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης δεν έχουν καμία διατροφική αξία, εκτός από θερμίδες. Το μέλι και τα σάκχαρα στα φρούτα, απεναντίας περιέχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά.
Ας δούμε 7 τρόπους να μειώσουμε την πρόσληψη ζάχαρης των παιδιών μας
1. Διαβάζετε τις ετικέτες στις συσκευασίες τροφίμων: Παρόμοια προϊόντα μπορεί να έχουν σημαντικά διαφορετικές ποσότητες ζάχαρης. Ακόμη και το ίδιο προϊόν από διαφορετικές μάρκες. Μελετήστε πριν αγοράσετε.
2. Μαγειρεύετε σπιτικά όσο περισσότερο μπορείτε: Όλα τα παιδιά αγαπούν τα μπισκότα και δεν υπάρχει λόγος να τους τα στερήσετε. Απλώς, αντί να αγοράζετε τα έτοιμα του εμπορίου, φτιάξτε τα μόνες σας. Ψήστε κουλουράκια στο σπίτι σας. Θα βάλετε σίγουρα λιγότερη ζάχαρη και λιγότερα συντηρητικά. Ψάξτε συνταγές υγιεινές με φρούτα, ώστε να εκμεταλλευτείτε τα καλά σάκχαρα που περιέχουν.
3. Σταματήστε να αγοράζετε αναψυκτικά: Δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στο παιδί, εκτός από πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Τα στατιστικά είναι τόσο κακά για την υγεία, που πιστέψτε μας, δε θέλετε να ανήκετε σε αυτά. Μάθετε στο παιδί να αγαπάει τους φρέσκους χυμούς.
4. Προγραμματίστε τα γεύματα και τα σνακ μέσα στην ημέρα: Όταν σχεδιάζετε προσεκτικά θα μειώσετε και την ξαφνική του επιθυμία να φάει “κάτι πρόχειρο” και να τρέξει στο μηχάνημα με τα σνακ. Επιλέγετε πολλά φρούτα στα σνακ και λαχανικά στο κυρίως γεύμα.
5. Μετρήστε τη ζάχαρη. Ενημερωθείτε, διαβάστε, κατεβάστε σχετικές εφαρμογές, ψάξτε το στο ιντερνετ, πάντως με κάποιο τρόπο μετρήστε τη ζάχαρη σε ό,τι τροφή λαμβάνετε.
6. Προσοχή στις τροφές που έχουν “κρυφή” ζάχαρη: Σάλτσες, ψωμί, κονσέρβες εχουν ζάχαρη πολύ περισσότερη απο όση φαντάζεστε. Αν ξέρετε πού βρίσκεται η ζάχαρη, θα ψωνίζετε πιο έξυπνα και πιο υγιεινά.
7. Κρατήστε την πρόσληψη ζάχαρης ημερησίως σε επίπεδα κάτω των 25 γραμμαρίων. Αν τα παιδιά λαμβάνουν όλο και περισσότερη ζάχαρη καθημερινά, το επίπεδο ανοχής θα αλλάζει και θα θέλουν όλο και κάτι πιο γλυκο. Αν αντίθετα, σταδιακά το μειώνετε τα παιδιά θα ευχαριστιούνται με λιγότερο γλυκά προϊόντα και η οικογένειά σας θα μπορεί να καμαρώνει για γενικότερη υγεία, ευδιαθεσία και καλή λειτουργία τόσο σε επίπεδο οργανικό, όσο και ψυχικό, αφού θα μειώνονται τα νεύρα και τα ξεσπασματα.
Πηγή: Daily-News.GR