Τη «μη αξιόπιστη» πολιτική της Ευρώπης για το τεράστιο προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, στηλίτευσε με παρέμβασή της στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ( ΚΣΣΕ) η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας Αννέτα Καββαδία.
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στη συζήτηση που ακολούθησε την εισήγηση της έκθεσης του Βρετανού βουλευτή για «νέες ευρωπαϊκές μεταναστευτικές πολιτικές» η κα. Καββαδία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις αμφισβητήσιμες λύσεις στις οποίες στηρίχθηκε η Ευρώπη, όπως «η διαβόητη και προβληματική σε πολλά επίπεδα κοινή δήλωσε ΕΕ-Τουρκίας που έδωσε στην Τουρκία επιρροή έναντι της ΕΕ».
«Απέτυχε να παράσχει διεθνή προστασία σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι πρόσφυγες και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι ή να εφαρμόσει τη νομική και ανθρωπιστική αρχή της οικογενειακής επανένωσης» τόνισε η βουλευτής και πρόσθεσε ότι «χωρίς μία αξιόπιστη πολιτική, η Ευρώπη κατέληξε να ανέχεται πρακτικές κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, δηλαδή της Σύμβασης της Γενεύης για τους πρόσφυγες, καθώς και του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου».
«Τι είδους μεταναστευτική πολιτική συζητάμε σήμερα εδώ;» αναρωτήθηκε «όταν έχει ήδη αποτύχει η Ευρώπη στην έως τώρα εφαρμογή των πολιτικών της» είπε η κα Καββαδία και κατέληξε «φοβισμένη, μικρή ήπειρος, αποκλεισμένη από τον έξω κόσμο με την ελπίδα ότι κλείνοντας τα σύνορά της θα κρατήσει τα προβλήματα του έξω κόσμου μακριά; Πόσο υποκριτικό είναι να επικρίνει η Ευρώπη τον Πρόεδρο των ΗΠΑ επειδή επιδιώκει να χτίσει ένα τείχος κατά μήκος των αμερικανομεξικανικών συνόρων, όταν τόσα πολλά από τα κράτη-μέλη του οργανισμού μας κάνουν ακριβώς το ίδιο, υψώνοντας τείχη και φράχτες. Αυτή η αποτυχία θα συνεχίσει να μας στοιχειώνει για πολλά χρόνια στο μέλλον» υπογράμμισε.
Πολιτική Αρχών
Με δική της παρέμβαση η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσια Χριστοδουλόπουλου απευθυνόμενη στους συναδέλφους της, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «εμείς δεν είμαστε κυβερνήσεις για να έχουμε μπερδέψει το ρεαλισμό με τον κυνισμό».
«Το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να κάνει πολιτική Αρχών. Κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να υποχωρήσουμε εμείς πρώτοι και να φέρουμε μέσα στο Συμβούλιο της Ευρώπης το λαϊκισμό και το ρατσισμό. Θα πρέπει να υπερασπίσουμε τη Συνθήκη της Γενεύης και το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967, να επιμείνουμε στη διεθνή προστασία των προσφύγων, στα δικαιώματα των προσφύγων, στη σημασία του πολιτικού ασύλου για τους πρόσφυγες, για τους πρόσφυγες πολέμου χωρίς κριτήρια. Αυτό αποτελεί ιερό καθήκον όλων των μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Λέμε να αλλάξουμε την πολιτική της Ευρώπης. Να την αλλάξουμε. Σε ποια κατεύθυνση;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε «Γιατί αν είναι να την αλλάξουμε για να υποχωρήσουμε σε όλα τα δικαιώματα, αυτά που κατακτήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, που αποτελούν τον πολιτισμό της Ευρώπης, τότε πραγματικά δεν θα έχουμε καταφέρει τίποτα. Υπήρχε μια ενιαία πολιτική στην Ευρώπη τόσα χρόνια. Κυρίως τα τελευταία δύο που σημειώθηκε το μεγάλο προσφυγικό ρεύμα. Τι έγινε, λοιπόν, τι είδαμε; Είδαμε ότι κάποιες χώρες δεν υπάκουσαν σε αυτή την πολιτική της Ευρώπης. Δεν εφάρμοσαν ούτε την «επανεγκατάσταση», ούτε την «μετεγκατάσταση», ούτε την αναλογική κατανομή των προσφύγων και των ευθυνών απέναντι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».
Κλίμα ξενοφοβίας
Με την παρέμβασή του ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υποστήριξε ότι με τις πολιτικές που ασκήθηκαν όλο το τελευταίο διάστημα, ουδόλως διευκολύνθηκε η άρση του μίσους και της ξενοφοβίας, αλλά μάλλον δημιουργήθηκε ένα αυξημένο κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού.
«Είδαμε στην ψηφοφορία του Brexit να κυριαρχεί το θέμα της μετανάστευσης και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου ψηφίσαν την αποχώρησή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση ακριβώς γιατί φοβήθηκαν τους μετανάστες» δήλωσε ο βουλευτής προσθέτοντας «στο παρελθόν είδαμε τη Γαλλία να καταψηφίζει το Ευρωσύνταγμα στη λογική της ευκολίας μετακίνησης των πληθυσμών μέσα στην ΕΕ. Και βλέπουμε σήμερα ξενοφοβικά και ρατσιστικά και νεοναζιστικά κόμματα να κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση».
«Πρέπει να δώσουμε ένα άλλο μήνυμα στην πολιτική μας, η οποία θα πρέπει να είναι βασισμένη στις ανθρωπιστικές αξίες, βασισμένη στη λογική και στις αξίες της προστασίας των προσφύγων. Πρέπει επίσης να έχει και τον τρίτο πυλώνα που να είναι η ασφάλεια, η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των ευρωπαίων πολιτών» υπογράμμισε ο Μ. Βαρβιτσιώτης.
Γκουέρνικα και Μόρια
Με τη δική της παρέμβαση η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη είπε μεταξύ άλλων:
«Αν ζούσε σήμερα ο Πικάσο, δεν υπήρχε περίπτωση παρά να φτιάξει μια Γκουέρνικα από τη Μόρια στην Ελλάδα, από τη Λαμπεντούζα στην Ιταλία, από τα σύνορα της Τουρκίας ή από το Λίβανο. Αυτό που συμβαίνει με τους πρόσφυγες δεν μπορεί να λυθεί χωρίς ρεαλισμό. Και δεν θα λυθεί χωρίς ρεαλισμό γιατί πρέπει να παραδεχθούμε όπως το παραδέχεστε, όταν μιλάτε για πολιτική στο επίπεδο της υγείας ή στο επίπεδο των μεγάλων προβλημάτων ότι η καλύτερη μέθοδος είναι η πρόληψη. Εδώ που υπάρχει πρόληψη; Ποιος παράγει τους πρόσφυγες; Σε αυτές τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης υπάρχουν χώρες που είναι μέσα στην Ευρωζώνη, έξω από την Ευρωζώνη. Η Αγγλία ήταν Ευρωπαϊκή χώρα τώρα θα γίνει «global Britain». Υπάρχουν χώρες που είναι μέσα στο ΝΑΤΟ. Και δείτε το παράδοξο. Ερχόμαστε εδώ να συζητήσουμε για μέτρα και ενιαία πολιτική και έχουμε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που παίρνουν μέρος στους βομβαρδισμούς της εξαγώγιμης δυτικού τύπου δημοκρατίας. Έχουμε πλοία του ΝΑΤΟ που φυλάνε στο Αιγαίο μήπως και περάσουν οι πρόσφυγες που παράγονται από αυτές τις δυνάμεις και καθόμαστε και συζητάμε μέσα στην Ευρώπη αν θα ξανακτίσουμε τείχη όπως αποφάσισαν οι χώρες του Βίσεγκραντ».
Σύμφωνα με τη βουλευτή «ο μοναδικός τρόπος να μην έχουμε πρόσφυγες είναι να ξαναθυμηθούμε τι είναι άνθρωπος και να θυμηθούμε και μια ρήση: σας αρέσει δεν σας αρέσει πόλεμος που εξάγει δημοκρατία εν ονόματι μονοπωλιακών συμφερόντων δεν μπορεί να είναι ούτε δίκαιος ούτε πατριωτικός. Ο Λένιν σας το είπε πριν εκατό χρόνια. Ένας πόλεμος υπάρχει δίκαιος. Και αυτός είναι πατριωτικός και αμυντικός και κανένας τέτοιος δεν παράγει πρόσφυγες που να ζητάνε τα λεφτά σας».
Πηγή: Daily-News.GR