Το καίριο θέμα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων θα βρεθεί σήμερα το απόγευμα στις 17.00 στο επίκεντρο επιστημονικής ημερίδας υγείας με τη συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων και προσωπικοτήτων.
Για το θέμα μίλησαν λίγες ώρες νωρίτερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα της Υγείας, Παναγιώτης Ευσταθίου, ο πρώην βουλευτής, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος πρόσφατα αντιμετώπισε σοβαρότατο πρόβλημα υγείας μετά από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη που υπέστη, καθώς και ο πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου New York College, Ηλίας Φούτσης.
Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης
Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος
Ο κύριος Φούτσης, ο οποίος πήρε πρώτος το λόγο ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Θάνος Πλεύρης αποφάσισαν να προβάλλουν την προσωπική περιπέτεια που πρόσφατα αντιμετώπισαν αμφότεροι, σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν την πολιτεία, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τους πολίτες.
«Ο Θάνος Πλεύρης έφτασε στο παρά πέντε να τον χάσουμε. Δόξα τω Θεώ βρέθηκε στα χέρια καλών επιστημόνων και τον έχουμε σήμερα δίπλα μας. Από την πλευρά μου έκανα μία επέμβαση πριν από περίπου 7 μήνες και ακόμα ταλαιπωρούμαι», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Φούτσης.
Συν τοις άλλοις ανέφερε ότι «στόχος μας είναι μεταξύ άλλων να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει στο εξωτερικό. Έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε στην ημερίδα που διοργανώνουμε στην ΕΣΗΕΑ μαζί με την Εταιρεία Διαχείρισης Κρίσεων και τον κύριο Ευσταθίου, το Θεοκλή Ζαούτη, ο οποίος είναι στέλεχος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Λευκού Οίκου».
Ίδρυση μη κερδοσκοπικού οργανισμού για της ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις
Ταυτόχρονα αποκάλυψε την επικείμενη ίδρυση ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, ο οποίος θα διοικείται από παθόντες με σκοπό την ανάπτυξη δράσης σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο κύριος Φούτσης στάθηκε επίσης στη σημασία της αξιολόγησης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ως προϋπόθεση για τη βελτίωση της εικόνας της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα.
«Αγαπητοί φίλοι τον Κύριο Πλεύρη τον χάσαμε…»
Στη συνέχεια ο Παναγιώτης Ευσταθίου αναφέρθηκε στην περιπέτεια του Θάνου Πλεύρη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αγαπητοί φίλοι, τον κύριο Πλεύρη τον χάσαμε. Απλούστατα ήταν τυχερός και τον βοήθησε ο Θεός λόγω ισχυρού αμυντικού συστήματος του οργανισμού του, να επιζήσει μίας ενδονοσοκομειακής λοίμωξης».
Τι είναι η ενδονοσοκομειακή λοίμωξη
Εξηγώντας τι είναι η ενδονοσοκομειακή λοίμωξη ανέφερε ότι πρόκειται για τη μόλυνση του οργανισμού όταν «κάποιος εισέρχεται υγιής στο νοσοκομείο και βγαίνει από αυτό μολυσμένος, αποκομίζοντας κάποιο πρόβλημα από νοσοκομειακό μικρόβιο. Στη συνέχεια επανεισάγεται στο νοσοκομείο, και εισάγεται σε μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου δίνει τις τελευταίες ικμάδες του εαυτού του για να καταφέρει να επιζήσει» .
Τόνισε ότι ένας παράγοντας, ο οποίος πρέπει να εξεταστεί με ιδιαίτερη σπουδή από τους αρμόδιους φορείς, είναι η μέθοδος που εφαρμόζεται στο αμερικανικό σύστημα υγείας, με την επιστημονική ονομασία «readmission» (επανεισαγωγή).
«Πόσοι ασθενείς μπήκαν ξανά στο νοσοκομείο, πάσχοντας από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και ενώ είχαν εισαχθεί υγιείς αρχικά; Αυτό είναι που πρέπει να επιδιώξουμε, καθότι αποτελεί το δείκτη για το εάν ένα νοσοκομείο λειτουργεί καλά. Με βάση το συγκεκριμένο δείκτη, μπορούμε στη συνέχεια να λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα, ελέγχοντας τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις», είπε ο κύριος Ευσταθίου, ορίζοντας τη σημασία του όρου readmission.
Πλεύρης: Εκμεταλλεύομαι την περιπέτειά μου για να σωθούν και άλλοι άνθρωποι
Αμέσως μετά ο Θάνος Πλεύρης ξεκίνησε την ομιλία του, αναφερόμενος στην προσωπική του εμπειρία. «Θα ξεκινήσω κάνοντας αυτοκριτική, καθότι βρέθηκα σε θέση ευθύνης στο υπουργείο Υγείας ως σύμβουλος δύο υπουργών και δεν είχα εκτιμήσει ποτέ το μέγεθος του προβλήματος. Αυτή τη στιγμή ο ένας στους δέκα Έλληνες που εισάγεται σε νοσοκομείο μπορεί να είναι φορέας ενδονοσοκομειακής λοίμωξης από την απλούστερη έως την πιο σοβαρή, η οποία μπορεί να τον οδηγήσει στο θάνατο, όπως πήγε να συμβεί στη δική μου περίπτωση».
«Αυτή τη στιγμή εκμεταλλεύομαι το περιστατικό μου – το λέω ευθέως – σαν τάμα αφού σώθηκα εγώ, για να μπουν κάποιες βάσεις και να σωθούν και άλλοι άνθρωποι».
Το πρόγραμμα της ημερίδας
Τρίτη 14.03.2017
17:00 – 17:30 Εγγραφές
17:30 – 18:00 Χαιρετισμοί
• Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Πατούλης
• Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Βλασταράκος
• Προεδρικός Σύμβουλος λοιμώξεων Ηνωμένων Πολιτειών, Θ. Ζαούτης
• Εκπρόσωπος AHEPA, Δ. Χονδρός
• Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας, Π. Ευσταθίου
• Πρόεδρος Εκπαιδευτικού Ομίλου New York College, Η. Φούτσης
18:00 – 20:00 Στρογγυλή Τράπεζα:
Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, Παρελθόν – παρόν και μέλλον
Προεδρείο: Ε. Κουσκούνη, Π. Ευσταθίου, Ν. Κατσαρός
1. Νοσοκομειακές Λοιμώξεις του χθες και του σήμερα, Κ. Καραγεώργου
2. Λοιμώξεις των ασθενών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Ζ. Μανωλίδου
3. Μέτρα προστασίας των ασθενών – Πρόληψη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, Ε. Κουσκούνη
4. Πρόληψη νοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα: σημερινές προσπάθειες και επιτυχίες
και που πρέπει να στραφούμε, Θ. Ζαούτης
5. Αντιμετώπιση ενδονοσοκομειακών χειρουργικών λοιμώξεων, Α. Στούπη
6. Αντιβιοτικά – Αντιμικροβιακά φάρμακα κατά των λοιμώξεων και η αλόγιστη χρήση τους,
Ν. Κατσαρός
7. Καινοτόμες εφαρμογές στη μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, Π. Ευσταθίου
8. Νοσοκομειακές λοιμώξεις από την οπτική γωνία του διαχειριστή νοσοκομείου,
Β. Γ. Αποστολόπουλος
9. Η Νομική εκτίμηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων, Α. Πλεύρης
Χώρος διεξαγωγής: Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, Ακαδημίας 20
Σημείωση: Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του New York College και της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Κρίσεων.
Πηγή: Daily-News.GR