«Μπλαουγκράνα» ανατροπές








Έπος. Μύθος. Ραψωδία. Όλα όσα έχουν γραφτεί (και δεν έχουν γραφτεί ακόμα) για το κατόρθωμα της Μπαρτσελόνα απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν είναι πέρα για πέρα αληθινά, αφού ΜΟΝΟ οι «μπλαουγκράνα» κατάφεραν να ανατρέψουν σκορ 4-0 στην ιστορία των ευρωπαϊκών κυπέλλων. Το συγκεκριμένο επίτευγμα μπορεί να είναι μοναδικό, όμως στο παρελθόν, ουκ ολίγες φορές οι Καταλανοί έχουν κάνει την ολική επαναφορά, σε νοκ άουτ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. To FourFourTwo του gazzetta.gr θυμίζει όλες τις ανατροπές της Μπαρτσελόνα στο Τσάμπιονς Λιγκ και παλαιότερα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.


Μπαρτσελόνα – Γκέτεμποργκ 3-0/0-3 (1985-86)



Το απόλυτο «σοκ» υπέστη στον πρώτο ημιτελικό, στην Σουηδία, η Μπαρτσελόνα, γνωρίζοντας βαριά ήττα με 3-0. Δύο εβδομάδες αργότερα, το Καμπ Νου… κατηφόρισε, με τον Πίτσι Αλόνσο να φτάνει στο χατ-τρικ και να ισοφαρίζει το σκορ του πρώτου αγώνα. Οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση και στη συνέχεια στα πέναλτι, όπου οι γηπεδούχοι επικράτησαν με σκορ 5-4 και πήραν το εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.


Μπαρτσελόνα – Ντιναμό Κιέβου 4-1/1-3 (1993-94)



Στη δεύτερη σεζόν του νεοσύστατου Τσάμπιονς Λιγκ, οι ομάδες έπρεπε να περάσουν από δύο φάσεις νοκ άουτ, πριν μπουν στους ομίλους. Για τον πρώτο γύρο, η Ντιναμό Κιέβου νίκησε στο πρώτο ματς, στο γήπεδό της, την Μπαρτσελόνα με 3-1. Στον επαναληπτικό του, τα δύο γρήγορα γκολ των Λάουντρουπ και Μπακέρο έδωσαν σκορ πρόκρισης στους «μπλαουγκράνα», όμως ο Ρεμπρόφ κατάφερε να παγώσει προσωρινά του Καμπ Νου. Ένα ακόμη γκολ, όμως, από τον Μπακέρο και ένα του Κούμαν διαμόρφωσαν το τελικό 4-1, χαρίζοντας την πρόκριση στην Μπαρτσελόνα.


Μπαρτσελόνα – Τσέλσι 5-1/1-3 (1999-00)



Ένα τέρμα του Φίγκο μείωσε σε 3-1 στο πρώτο παιχνίδι, στο Στάμφορντ Μπριτζ, δίνοντας «ανάσα» στην Μπαρτσελόνα. Στον επαναληπτικό, Ριβάλντο και Φίγκο έδωσαν σκορ πρόκρισης στους Καταλανούς, όμως το γκολ του Φλο έβαλε και πάλι την Τσέλσι σε θέση οδηγού. Ο Ντάνι, λίγο πριν το φινάλε, έστειλε το ματς στην παράταση, όπου Ριβάλντο και Κλάιφερτ διαμόρφωσαν το τελικό 5-1 και έστειλαν την ομάδα τους στα ημιτελικά της διοργάνωσης.


Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός 3-1/0-1 (2001-02)



Το πέναλτι του Μπασινά στη Λεωφόρο και ο «κεραυνός» του Κωνσταντίνου στο Καμπ Νου έδωσαν στον Παναθηναϊκό προβάδισμα πρόκρισης στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο νυν προπονητής της Μπαρτσελόνα, Λουίς Ενρίκε, ήταν αυτός που έφερε «τούμπα» το ματς, με δύο γκολ, ενώ ο Χαβιέ Σαβιόλα διαμόρφωσε το τελικό 3-1, που έστειλε τους Καταλανούς στην τετράδα. Κάτι που δε θα είχε γίνει, αν ο Βλάοβιτς στο φινάλε δεν είχε στείλει την μπάλα ελάχιστα άουτ.


Μπαρτσελόνα – Άρσεναλ 3-1/1-2 (2010-11)



Για τους «16» της διοργάνωσης, η Μπαρτσελόνα θα μπορούσε να είχε καθαρίσει την πρόκριση από το πρώτο ματς, αν η Άρσεναλ δεν κατάφερνε στο φινάλε να φέρει τα πάνω-κάτω και να επικρατήσει με 2-1. Στον επαναληπτικό, η πρόκριση άλλαξε αρκετές φορές χέρια (1-0 Μπαρτσελόνα, 1-1 Άρσεναλ, 2-1 παράταση), όμως στο τέλος ο Μέσι ήταν αυτός που με πέναλτι έγραψε το τελικό 3-1, δίνοντας στην ομάδα του το εισιτήριο για τα προημιτελικά.


Μπαρτσελόνα – Μίλαν 4-0/0-2 (2012-13)



Η τελευταία ανατροπή πριν τη χθεσινή για τους «μπλαουγκράνα». Στο πρώτο παιχνίδι, στο Σαν Σίρο, η Μίλαν είχε επικρατήσει με το «καθαρό» 2-0, με αποτέλεσμα να κάνει εξαιρετικά δύσκολη την υπόθεση-πρόκριση για την Μπαρτσελόνα. Τελικά, με δύο γκολ σε κάθε ημίχρονο (Μέσι 2, Βίγια, Άλμπα) οι Καταλανοί συνέτριψαν τους «ροσονέρι» με 4-0 και πήραν πανηγυρικά την πρόκριση για τα προημιτελικά.


Πηγή: gazzetta.gr





Πηγή






Πηγή: Daily-News.GR