Γιατί προτιμούν τη Ρουμανία οι ελληνικές επιχειρήσεις








Ιδιαίτερη σημασία δίνεται από ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, στη δραστηριοποίησή τους στην αγορά της Ρουμανίας.


Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των ομίλων Jumbo, Fourlis, Sarantis, Folli Follie. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή, η χώρα των 21 εκατ. πολιτών, συνδυάζει σταθερή οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, αύξηση του εισοδήματος των καταναλωτών, καθώς και μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε τρόφιμα και λοιπά προϊόντα.


Οι τέσσερις εισηγμένοι όμιλοι είχαν εικόνα, πολύ πριν την κορύφωση της κρίσης, ότι δεν μπορούν να στηριχτούν στις πωλήσεις τους στην Ελλάδα αφού κατέρρευσε η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών εξαιτίας της υψηλής ανεργίας, της φορολόγησης των φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, καθώς και λόγω της αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος να προσφέρει κεφάλαια για τη δημιουργία νέων επενδύσεων.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat στη Ρουμανία δραστηριοποιούνται σήμερα περισσότερες από 6.200 επιχειρήσεις με ελληνική συμμετοχή. Το συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο ανέρχεται στο 1,8 δισ. ευρώ και η Ελλάδα κατατάσσεται στην έκτη θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης άμεσων ξένων επενδύσεων στη Ρουμανία.


Η πιο πρόσφατη επένδυση είναι αυτή του ομίλου Jumbo του Απόστολου Βακάκη, ο οποίος μπήκε στην αγορά το φθινόπωρο του 2018, ενώ η επιχείρηση αποφάσισε να λειτουργήσει συνολικά 25 καταστήματα, από 8 που διαθέτει σήμερα, έως το 2022.


Ο FF Group εγκαινίασε στις 26 Μαΐου του 2016 ένα ιστορικό κτίριο στο Βουκουρέστι, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη, το οποίο στεγάζει το flagship κατάστημα της αλυσίδας Collective.


Επίσης, ο όμιλος Fourlis στις 31 Δεκεμβρίου του 2016 είχε 31 καταστήματα Intersport στη Ρουμανία, έναντι 48 στην Ελλάδα.


localStorage.clear();




Πηγή






Πηγή: Daily-News.GR