Βρετανοί γιατροί διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, γνωστή και ως πολλαπλή σκλήρυνση, μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από θεραπεία με βλαστοκύτταρα που παραδοσιακά χορηγείται σε καρκινοπαθείς.
Περίπου 20 ασθενείς υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, με το μόσχευμα να περιλαμβάνει βλαστοκύτταρα των ίδιων.
Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι αξιοσημείωτα, καθώς ασθενείς σε κατάσταση παράλυσης κατάφεραν να περπατήσουν και πάλι.
«Μια θεραπεία που μπορεί να ανατρέψει την αναπηρία αποτελεί σημαντικότατο επίτευγμα», δηλώνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Basil Sharrack από το νοσοκομείο Royal Hallamshire Hospital του Σέφιλντ.
Η εν λόγω θεραπευτική μέθοδος που εφαρμόστηκε στους ασθενείς ονομάζεται HSCT (αυτόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων) και στοχεύει στην καταστροφή των «σφαλμάτων» στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος με τη χρήση χημειοθεραπείας. Στη συνέχεια, το ανοσοποιητικό «αναδομείται» με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων που προέρχονται από το αίμα του ίδιου του ασθενούς. Τα βλαστοκύτταρα αυτά βρίσκονται σε αρχικό στάδιο της ανάπτυξής τους, οπότε δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί τα «σφάλματα» που συνδέονται με την εκδήλωση της πολλαπλής σκλήρυνσης.
«Το ανοσοποιητικό σύστημα επαναρυθμίζεται ή επανεκκινείται, επιστρέφοντας σε χρονικό σημείο πριν προκαλέσει τη σκλήρυνση», αναφέρει ο καθηγητής John Snowden, περιγράφοντας συνοπτικά το αποτέλεσμα της θεραπείας.
Περίπου 20 ασθενείς έλαβαν τη θεραπεία αυτόλογης μεταμόσχευσης στο πανεπιστήμιο του Σέφιλντ τα τελευταία τρία χρόνια με εντυπωσιακά αποτελέσματα, ανοίγοντας νέους δρόμους στην αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Πηγή: BBC
Πηγή: Daily-News.GR