Ο διαβήτης κύησης μπορεί να επηρεάσει την υγεία τόσο της μέλλουσας μητέρας όσο και του εμβρύου και συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τον πρόωρο τοκετό και τη μελλοντική εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 για τη μητέρα.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ υπέδειξε τον άγνωστο μέχρι σήμερα ρόλο της πατάτας στην εκδήλωση της πάθησης.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, η αυξημένη κατανάλωση πατάτας πριν την εγκυμοσύνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη κύησης.
Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος φάνηκε να αυξάνεται κατά 27% για τις γυναίκες που κατανάλωναν τακτικά δύο έως τέσσερις μερίδες (φλιτζάνια) πατάτες την εβδομάδα, μία εβδομάδα πριν τη σύλληψη.
Πέντε ή και περισσότερες μερίδες φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 50%, με το ποσοστό να παραμένει σταθερό ακόμη κι όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν τα δεδομένα συνυπολογίζοντας παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία προ της εγκυμοσύνης.
«Αν και οι πατάτες θεωρούνται είδος λαχανικού, δεν είναι όλα τα λαχανικά υγιεινά», αναφέρει χαρακτηριστικά η βασική συντάκτης της μελέτης, Δρ Cuilin Zhang, από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και Ανάπτυξης του Ανθρώπου (NICHD).
Πηγή: onmed.gr
Πηγή: Daily-News.GR