Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδυάζουν τις ώρες που προηγούνται των εξετάσεων αίματος με νηστεία.
Υπάρχει ωστόσο και η επιστημονική άποψη σύμφωνα με την οποία, ακόμη και αν το άτομο που πρόκειται να κάνει εξετάσεις αίματος έχει φάει πριν, οι τιμές μεταβάλλονται ελάχιστα.
Οι ερευνητές μελέτησαν τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων από περίπου 210.000 άτομα με μέση ηλικία 53 ετών επί τουλάχιστον έξι μήνες και συσχέτισαν τα επίπεδα της χοληστερόλης και των άλλων λιπιδίων που έδειξαν τα τεστ, με τις ώρες νηστείας που είχαν προηγηθεί (από λιγότερο της 1 ώρας έως 16 ώρες).
Όπως διαπίστωσαν, ο μέσος όρος της ολικής χοληστερόλης και της HDL («καλής») χοληστερόλης διέφεραν ελάχιστα (λιγότερο από 2%) μεταξύ των ανθρώπων, άσχετα με το πόσες ώρες είχαν φάει πριν την εξέταση. Κάπως μεγαλύτερη (κοντά στο 10%) ήταν η διαφορά μεταξύ φαγωμένων – νηστικών ανθρώπων όσον αφορά την LDL («κακή») χοληστερόλη, ενώ γύρω στο 20% ήταν η διαφορά όσον αφορά τα τριγλυκερίδια.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «ο χρόνος νηστείας εμφανίζει μικρή συσχέτιση με τα επίπεδα των λιπιδίων. Αυτή η διαπίστωση δείχνει ότι η νηστεία για τις εξετάσεις ρουτίνας είναι σε μεγάλο βαθμό περιττή».
Πάντως όσοι έχουν υψηλά τριγλυκερίδια ή πάσχουν από διαβήτη, θεωρείται ότι πάντα θα πρέπει να ελέγχουν τα λιπίδια τους σε κατάσταση νηστείας. Για την πλειονότητα όμως όσων κάνουν εξετάσεις χοληστερόλης, η προηγούμενη νηστεία είναι πιθανό σταδιακά να θεωρηθεί μη αναγκαία.
Η έρευνα έγινε από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Πηγή: onmed.gr
Πηγή: Daily-News.GR