Τριχόπτωση στους άνδρες: Πώς αντιμετωπίζεται ανάλογα με την αιτία της



Ένας στους δύο άνδρες μετά την ηλικία των 50 αντιμετωπίζει πρόβλημα τριχόπτωσης. Υπάρχουν διάφορες μορφές τριχόπτωσης, καθεμιά από τις οποίες οφείλεται σε διαφορετικά αίτια, άρα επιβάλλουν διαφορετική προσέγγιση για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.




Τα πιθανά αίτια της τριχόπτωσης χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: γενετικά αίτια, τρόπος ζωής και δερματικές παθήσεις.


AdTech Ad

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση, οπότε η σωστή αναγνώριση της αιτιολογίας της τριχόπτωσης κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.


309234


1. Γενετικά αίτια


– Γονίδια


Η λεγόμενη ανδρογενής ή ανδρογενετική αλωπεκία έχει κληρονομική βάση και οφείλεται σε γονίδια που κληρονομούνται είτε από τον πατέρα είτε από τη μητέρα.


Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για αυτόν τον τύπο αλωπεκίας περιλαμβάνει τη χορήγηση φιναστερίδης. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας αγγίζει το 90%.


– Ηλικία


Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό την απώλεια μαλλιών όσο μεγαλώνουν. Από την ηλικία των 30 και μετά, ο ρυθμός ανάπτυξης των νέων τριχών επιβραδύνεται σταδιακά.


Στην περίπτωση αυτή, η τριχόπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή, με λοσιόν μινοξιδίλης ή με μεταμόσχευση μαλλιών.


2. Τρόπος ζωής


– Κακή διατροφή


Η απότομη απώλεια βάρους, η έλλειψη σιδήρου και η διατροφή που δεν παρέχει επαρκή ποσότητα θρεπτικών συστατικών ενδέχεται να οδηγήσουν σε απώλεια των μαλλιών.


Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιοτίνη δρα βοηθητικά ώστε να ανακοπεί ο ρυθμός απώλειας των μαλλιών.


– Στρες


Το στρες ενδέχεται να συμβάλει στην τριχόπτωση, αν και το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά σπάνιο. Η λεγόμενη τελογενής αλωπεκία (γνωστή και ως διάχυτη αλωπεκία) είναι ο μόνος τύπος τριχόπτωσης που αποδίδεται στην έντονη σωματική ή ψυχολογική καταπόνηση και χαρακτηρίζεται κυρίως από τη γενικευμένη αραίωση και εξασθένηση των μαλλιών.


Η αντιμετώπιση του στρεσογόνου παράγοντα είναι η μόνη λύση για την τριχόπτωση στην περίπτωση αυτή. Οι προτεινόμενες μέθοδοι διαχείρισης του στρες περιλαμβάνουν την ψυχοθεραπεία (κυρίως γνωστική συμπεριφορική θεραπεία) και τη συστηματική σωματική άσκηση.


– Καταπόνηση της τρίχας


Η ρίζα της τρίχας μπορεί να καταστραφεί εάν τα μαλλιά παραμένουν πιασμένα πολύ σφιχτά για πολλές ώρες. Αρκετοί άνδρες επιλέγουν σήμερα να αφήσουν τα μαλλιά τους μακριά και τα πιάνουν σε σφιχτές κοτσίδες ή κότσους, οπότε ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σε βάθος χρόνου πρόβλημα τριχόπτωσης.


Η χρήση των κατάλληλων προϊόντων περιποίησης και η αποφυγή συνηθειών που καταστρέφουν την τρίχα προλαμβάνουν την απώλεια των μαλλιών μακροπρόθεσμα.


3. Δερματικές παθήσεις


– Ψωρίαση


Φαινομενικά η ψωρίαση μοιάζει με την πιτυρίδα, καθώς χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό λευκών νιφάδων στο τριχωτό της κεφαλής. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ψωρίαση ενδέχεται να οδηγήσει σε καταστροφή των θυλάκων της τρίχας και κατ’ επέκταση στην τριχόπτωση.


Η επίσκεψη στο δερματολόγο κρίνεται στην περίπτωση αυτή απαραίτητη ώστε ο γιατρός να αναγνωρίσει την υποκείμενη αιτία της τριχόπτωσης. Τα φαρμακευτικά σαμπουάν και άλλες μέθοδοι προτείνονται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ψωρίασης και την πρόληψη της τριχόπτωσης.


– Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα


Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που μπορεί να οδηγήσει στην τοπική απώλεια μαλλιών.


Η φλεγμονή μπορεί να αντιμετωπιστεί με ποικίλες θεραπευτικές μεθόδους. Πρέπει να αποφεύγεται το ξύσιμο του κεφαλιού, καθώς το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί και να εκδηλωθεί δευτεροπαθής λοίμωξη στην επιδερμίδα του κρανίου.



 


 


 


 


Πηγή: onmed.gr






Πηγή: Daily-News.GR