Αθηροσκλήρωση σε νεαρή ηλικία: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου



Η αθηροσκλήρωση είναι η ανάπτυξη βλαβών στο τοίχωμα των αρτηριών που ονομάζονται αθηρώματα.




Ο πυρήνας αυτών των αθηρωματικών πλακών αποτελείται κυρίως από οξειδωμένη LDL χοληστερίνη με εναπόθεση ασβεστίου. Προοδευτικά οι πλάκες μεγαλώνουν και στενεύουν σιγά-σιγά τις αρτηρίες ή αδυνατίζουν το τοίχωμά τους με αποτέλεσμα οι αρτηρίες να διατείνονται και να δημιουργούν ανευρύσματα.


AdTech Ad

Οι νεαροί υγιείς ενήλικοι με ενδείξεις αθηροσκλήρωσης, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς αποτελεί σημαντική απειλή για τον εγκέφαλό τους.


Η σκλήρυνση των αρτηριών που παρατηρείται στους σύγχρονους 40αρηδες, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικές αλλαγές που μπορούν βαθμιαία να συντελέσουν στην πνευματική εξασθένηση και την εκδήλωση νόσου Αλτσχάιμερ μετέπειτα, υποστηρίζουν οι ερευνητές.


Επιστημονική ομάδα του τμήματος Νευρολογίας και του Κέντρου Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις, με επικεφαλής την Δρ Πωλιν Μάιλαρντ, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περίπου 1.900 συμμετέχοντες στην Framingham Heart Study. Τα άτομα είχαν υποβληθεί σε μαγνητική απεικόνιση εγκεφάλου και έλεγχο των αρτηριών τους.


bigstock Dementia 105437555


Στους υγιείς νέους ενήλικες, όσο μεγαλύτερη ήταν η αρτηριακή ακαμψία, τόσο λιγότερη ήταν η λευκή ουσία, ενώ μειωνόταν και η ακεραιότητα της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο.


Οι ίνες της λευκής ουσίας μεταφέρουν τα νευρικά ερεθίσματα και συνδέουν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου μεταξύ τους, ενώ η φαιά ουσία είναι το εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου.


Η μελέτη εντόπισε αυτές τις εγκεφαλικές αλλαγές σε άτομα ηλικίας 40 ετών, δηλαδή πολύ νεότερα από ότι είχε παρατηρηθεί μέχρι σήμερα.


Οι ερευνητές εξηγούν ότι η αυξημένη αρτηριακή σκλήρυνση είναι από τα πρώιμα συμπτώματα της υψηλής συστολικής αρτηριακής πίεσης. Σπεύδουν ωστόσο να διευκρινίσουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος και το θέμα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος.


«Η αυξανόμενη αρτηριακή σκλήρυνση είναι καταστροφική για τον εγκέφαλο και όσο αυξάνεται τόσο νωρίτερα ξεκινούν οι βλάβες στον εγκέφαλο, δηλαδή σε ηλικία πολύ μικρότερη απ’ ότι πιστεύουμε ότι εμφανίζονται οι σχετικές παθήσεις, όπως η αθηροσκλήρωση, η στεφανιαία νόσος ή το εγκεφαλικό επεισόδιο» σημειώνει η Δρ Μάιλαρντ.


Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Stroke.



 


 


 


 


Πηγή: onmed.gr






Πηγή: Daily-News.GR