Πολυβιταμίνες στην εγκυμοσύνη: Τι ισχύει



Η διατροφή της εγκύου πρέπει να παρέχει επαρκή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για να καλύψει τις συνήθεις απαιτήσεις της ίδιας, καθώς και τις ανάγκες ανάπτυξης του εμβρύου και να της επιτρέψει να δημιουργήσει αποθέματα θρεπτικών ουσιών που απαιτούνται για την εμβρυϊκή ανάπτυξη και το θηλασμό.




Πληθώρα μελετών έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά σχετίζεται με διάφορες επιπλοκές της κυήσεως και του τοκετού, όπως η προεκλαμψία, η περιορισμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη, οι ανωμαλίες του νωτιαίου σωλήνα, οι σκελετικές δυσμορφίες και το χαμηλό βάρος γέννησης.


Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές έγκυες παίρνουν πολυβιταμίνες.


Σύμφωνα ωστόσο με μία νέα έκθεση στην οποία εξετάσθηκαν όλες οι διαθέσιμες μελέτες για το θέμα, η λήψη πολυβιταμινών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι απαραίτητη για τις περισσότερες μέλλουσες μητέρες.


Οι συγγραφείς της έκθεσης υπογραμμίζουν ότι, αντί οι έγκυοι να παίρνουν πολυβιταμίνες, πρέπει να φροντίζουν να βελτιώνουν την διατροφή τους και να παίρνουν μόνο συμπληρώματα φυλλικού (ή φολικού) οξέος και βιταμίνης D.


Στο εμπόριο διατίθενται πολλές πολυβιταμίνες και συμπληρώματα ιχνοστοιχείων που προωθούνται ως κατάλληλα για διάφορα στάδια της κυήσεως.


bigstock Attractive pregnant woman hold 22044521


Σε μία προσπάθεια να εξακριβώσουν εάν είναι απαραίτητα σε όλες τις εγκύους, οι επιστήμονες εξέτασαν τις δημοσιευμένες μελέτες για το φυλλικό οξύ, τη βιταμίνη D, τον σίδηρο, τις βιταμίνες C, E και Α, καθώς και για τις πολυβιταμίνες.


Όπως διαπίστωσαν, τα στοιχεία υπέρ της χρήσης του είναι πιο ισχυρά για το φυλλικό οξύ. Συνιστάται στις εγκύους να λαμβάνουν 400 μικρογραμμάρια (mcg) την ημέρα πριν και έως την 12η εβδομάδα της κυήσεως, για την προστασία του μωρού από τις ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα.


Στις εγκύους υψηλού κινδύνου για απόκτηση μωρού με τέτοια προβλήματα συνιστάται υψηλότερη ημερήσια δόση (5 mgτην ημέρα). Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι γυναίκες οι οποίες πάσχουν από ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, όσες έχουν οικογενειακό ιστορικό των νοσημάτων αυτών και όσες πάσχουν από διαβήτη.


Επίσης οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, ενώ σε ότι αφορά τα υπόλοιπα συμπληρώματα, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι παρέχουν οποιοδήποτε κλινικό όφελος για τις περισσότερες γυναίκες οι οποίες τρέφονται καλά, ενώ ειδικά οι υψηλές δόσεις βιταμίνης Α μπορεί να βλάψουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο, γράφουν οι επιστήμονες.


Επιπλέον, τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποστηρίζουν τη λήψη πολυβιταμινών από τις περισσότερες εγκύους.


«Δεν βρήκαμε στοιχεία που να υποστηρίζουν την σύσταση προς όλες τις εγκύους να παίρνουν συμπληρώματα πολυβιταμινών πριν τη σύλληψη, πέραν των ήδη συνιστώμενων συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος και βιταμίνης D» σημειώνουν οι ειδικοί στην έκθεσή τους.


Η έκθεση δημοσιεύτηκε στη φαρμακευτική επιθεώρηση «Drug and Therapeutics Bulletin».



 


 


 


 


 


Πηγή: onmed.gr






Πηγή: Daily-News.GR