Οι περισσότερες γυναίκες, ακόμη και αυτές που ασκούνται συστηματικά, όταν μείνουν έγκυες σταματούν να γυμνάζονται φοβούμενες ότι θα θέσουν σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη.
Πολλές μελέτες ωστόσο, έχουν δείξει ότι η άσκηση δεν κρύβει κινδύνους για την υγεία σε γυναίκες με κυήσεις υψηλού κινδύνου, αντίθετα μπορεί να μειώσει τις επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.
Νέα επισκόπηση δεδομένων υποδεικνύει ότι η άσκηση στην εγκυμοσύνη είναι ασφαλής για τη μητέρα και το μωρό.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η άσκηση στην εγκυμοσύνη όχι μόνο δεν αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και μειώνει την πιθανότητα καισαρικής τομής, αλλά όσες γυναίκες ασκούνταν είχαν χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη κύησης και διαταραχών υπέρτασης.
Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία 9 προηγούμενων ερευνών για 1.022 έγκυες γυναίκες που ασκούνταν για 35-90 λεπτά 3 ή 4 φορές την εβδομάδα και 1.037 που δεν ασκούνταν. Οι γυναίκες είχαν φυσιολογικό βάρος και δεν εμφάνισαν επιπλοκές στην κύηση.
Όπως διαπίστωσαν, οι γυναίκες που ασκούνταν φάνηκε να έχουν παρόμοια ποσοστά πρόωρου τοκετού, παρόμοιο βάρος στη γέννηση και τα μωρά τους γεννήθηκαν σε παρόμοια ηλικία κύησης σε σχέση με όσες δεν ασκούνταν.
Γυναίκες που ασκούνταν γέννησαν σε ποσοστό 73% χωρίς καισαρική και σε ποσοστό 17,9% με καισαρική. Αντίστοιχα, ποσοστό 67% των γυναικών που δεν ασκούνταν γέννησαν χωρίς καισαρική και το 22% χρειάστηκε να γεννήσει με καισαρική.
Ωστόσο, όσες δεν ασκούνταν είχαν μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης διαβήτη κύησης και διαταραχών υπέρτασης σε σύγκριση με όσες ασκούνταν.
Όπως δήλωσε ο Vincenzo Berghella, από το Πανεπιστήμιο Τόμας Τζέφερσον στις ΗΠΑ, η άσκηση απελευθερώνει νορεπινεφρίνη, μία ουσία η οποία μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις στη μήτρα και να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό. Ωστόσο, αρκετές έρευνες, περιλαμβανομένης της παρούσας μετα-ανάλυσης, έχουν δείξει ότι η άσκηση δεν βλάπτει το μωρό και έχει οφέλη και για τη μητέρα και για το έμβρυο.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Obstetrics and Gynecology.
Πηγή: onmed.gr
Πηγή: Daily-News.GR