Βάλτε μέτρο στις «λιχουδιές» των παιδιών


Είναι γεγονός ότι στα παιδιά αρέσουν πολύ οι «λιχουδιές»…

Άλλωστε, πόσο εύκολο είναι να αντισταθούν όταν βρίσκονται παντού γύρω τους και προωθούνται με ιδιαίτερα ελκυστικό τρόπο για εκείνα;

Γνωρίζουμε βέβαια, πως οι εν λόγω επιλογές αποτελούν στην πλειοψηφία τους «ανθυγιεινά» τρόφιμα, με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη ή/και αλάτι και κατ’ επέκταση θερμίδες.


Συνεπώς, όταν καταναλώνονται συχνά ή σε μεγάλες ποσότητες αυξάνουν τη συνολική πρόσληψη ενέργειας, γεγονός που σταδιακά μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση υπερβάλλοντος σωματικού βάρους ή παχυσαρκίας. Από την άλλη, οι «λιχουδιές» συνήθως δεν προσφέρουν θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών, ενώ παράλληλα αντικαθιστούν άλλα τρόφιμα, υψηλής διατροφικής αξίας, «υποβαθμίζοντας» έτσι την ποιότητα της διατροφής τους.


Επομένως, οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν ώστε να υπάρχει μέτρο στην κατανάλωση γλυκών και αλμυρών «πειρασμών» από τα παιδιά, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως «απαγορεύονται».


Παρακάτω θα βρείτε 3 πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση:


Αποφύγετε την επιβράβευση του παιδιού με «λιχουδιές»: Τα τρόφιμα δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως «έπαθλο» για κάτι καλό που έκανε το παιδί, καθώς με αυτόν τον τρόπο αφενός γίνονται περισσότερο επιθυμητά και αφετέρου, τα παιδιά μαθαίνουν να αναμένουν κάποιο τρόφιμο ως «βραβείο» για την καλή τους συμπεριφορά, γεγονός που μπορεί να προωθήσει μια διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Επομένως, «ανταμείψτε» το παιδί σας με άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα δίνοντας αυτοκόλλητα, περνώντας περισσότερο χρόνο μαζί του ή πηγαίνοντας μια βόλτα στην παιδική χαρά.


Περιορίστε τη διαθεσιμότητα «ανθυγιεινών» σνακ στο σπίτι: Έτσι, τα παιδιά δε θα έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτά και είναι λιγότερο πιθανό να τα ζητήσουν. Αντίθετα, φροντίστε ώστε να υπάρχουν πάντα διαθέσιμες επιλογές «υγιεινών» σνακ, όπως φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά ολικής άλεσης.


Θεσπίστε κανόνες σχετικά με την κατανάλωση «λιχουδιών»: Συζητήστε μαζί με το παιδί σας και συμφωνήστε από κοινού σε ορισμένους κανόνες σχετικά με τη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσής τους. Βέβαια, μην ξεχνάτε πως οι κανόνες θα πρέπει να ακολουθούνται και από εσάς, ώστε να δίνετε το καλό παράδειγμα…


 


 


 


 


Πηγή: neadiatrofis.gr






Πηγή: Daily-News.GR