Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε χειρουργική αφαίρεση αμυγδαλών ή σκωληκοειδούς απόφυσης σε νεαρή ηλικία, αυξάνουν τις πιθανότητεςεγκυμοσύνης.
Επιπλέον η εγκυμοσύνη μπορεί να επιτευχθεί πιο εύκολα απ’ ό,τι στις συνομήλικές τους οι οποίες δεν είχαν χειρουργηθεί.
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν που οφείλεται η συσχέτιση, αλλά εικάζουν ότι η επίμονηφλεγμονή που οδηγεί στις επεμβάσεις αυτές επηρεάζει τη φλεγμονή και σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ωοθηκών και της μήτρας.
Τα παραπάνω αποτελούν ευρήματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 500.000 εθελόντριες εκ των οποίων οι 54.675 είχαν κάνει σκωληκοειδεκτομή, οι 112.607 αμυγδαλεκτομή, οι 10.340 είχαν κάνει και τις δύο επεμβάσεις, και οι 355.244 δεν είχαν κάνει καμία.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές στη διάρκεια μιας 15ετίας στις γυναίκες αυτές καταγράφηκαν περισσότερες από 251.000 εγκυμοσύνες. Τα υψηλότερα ποσοστά (59,7%) καταγράφηκαν σε όσες είχαν κάνει και τις δύο εγχειρήσεις, ενώ σε όσες είχαν αφαιρέσει την σκωληκοειδή απόφυση ήταν 54,4%, σε όσες είχαν βγάλει τις αμυγδαλές τους ήταν 53,4% και σε όσες δεν είχαν χειρουργηθεί ήταν 43,7%.
Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες που είχαν κάνει σκωληκοειδεκτομή είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες εγκυμοσύνης, απ’ ό,τι όσες δεν είχαν χειρουργηθεί καθόλου.
Αντίστοιχα, οι γυναίκες που είχαν κάνει αμυγδαλεκτομή είχαν 49% περισσότερες πιθανότητες εγκυμοσύνης και όσες είχαν κάνει και τις δύο επεμβάσεις είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυοι.
Όπως δήλωσε ο ερευνητής δρ Σάμι Σίμι, λέκτορας Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Νταντή, στη Σκωτία, οι περισσότεροι γιατροί λανθασμένα έχουν διδαχθεί ότι η αφαίρεση της σκωληκοειδούς αποφύσεως μπορεί να βλάψει τη γονιμότητα των γυναικών.
«Η μελέτη μας μπορεί να καθησυχάσει τις νέες γυναίκες ότι η επέμβαση αυτή δεν θα μειώσει τις πιθανότητές τους για μελλοντική εγκυμοσύνη», είπε.
«Και το πιο σημαντικό: τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η αφαίρεση ενός οργάνου που φλεγμαίνει ή οργάνων τα οποία είναι πιθανό να αναπτύσσουν επαναλαμβανόμενη φλεγμονή, βελτιώνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης».
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Fertility and Sterility».
Πηγή: Daily-News.GR