Περίπου το 16% των γυναικών υποφέρουν από δυσκολία των κινήσεων του εντέρου.
Η δυσκοιλιότητα είναι συχνότερη στις γυναίκες παρά στους άνδρες, γεγονός που φαίνεται ότι σχετίζεται με τις ορμόνες.
Παράγοντες που εμπλέκονται στην κατάσταση είναι επίσης η εμμηνορρυσία, οι αλλαγές στη διατροφή, το άγχος, τα προβλήματα ύπνου, ακόμα και τα ταξίδια.
Αν ταλαιπωρείστε από δυσκοιλιότητα, μην αφήνετε να περάσουν πάνω από 2-3 μέρες για να λάβετε τα μέτρα σας.
Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να προκαλέσετε τις κινήσεις του εντέρου χωρίς να χρειαστεί να πάρετε φάρμακα.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα φυσικά καθαρτικά είναι πιο φιλικά από αυτά που θα σας συνταγογραφήσει ο γιατρός και τα περισσότερα από αυτά υπάρχουν ήδη στο ψυγείο ή το ντουλάπι σας.
Δείτε 8 απόλυτα φυσικές λύσεις για να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα.
Νερό
Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για όλο το σώμα, του πεπτικού περιλαμβανομένου. Το νερό λιπαίνει το έντερο και μαλακώνει τα κόπρανα. Όσο περισσότερο παραμένουν τα κόπρανα στο παχύ έντερο, τόσο περισσότερο σκληραίνουν και είναι δύσκολο να αποβληθούν. Η πρόσληψη νερού βοηθά τη διέγερση του ορθού και την επίτευξη της κένωσης του εντέρου.
Ελληνικό γιαούρτι
Το γιαούρτι και γενικά τα προβιοτικά ωφελούν το έντερο και την πέψη γενικά. Είτε πρόκειται για διάρροια είτε για δυσκοιλιότητα, τα προβιοτικά βοηθούν επειδή επαναφέρουν την ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου. Υπάρχουν περίπου ένα δισεκατομμύριο βακτήρια στο ανθρώπινο έντερο, τα οποία αν δεν βρίσκονται σε ισορροπία, προκαλείται δυσπεψία, φούσκωμα και αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου. Να προτιμάτε το ελληνικό γιαούρτι που αναγράφει στην ετικέτα ότι έχει «ζωντανή καλλιέργεια γιαουρτιού».
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μπρόκολο, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την κινητικότητα του εντέρου. Οι ίνες διεγείρουν τις συστολές του ορθού διευκολύνοντας τις κενώσεις.
Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν τη συνιστώμενη ποσότητα των 25 γραμμαρίων φυτικών ινών καθημερινά, η αυξημένη πρόσληψη πράσινων λαχανικών είναι ένας εύκολος τρόπος για να απαλλαγείτε από τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο επίσης βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Αλόη
Ο χυμός αλόης έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και ένας λόγος είναι ότι αποτελεί ένα από τα πιο κοινά φυσικά καθαρτικά. Προκαλεί λίπανση του εντέρου και διευκολύνει τις κενώσεις. Οι έρευνες δείχνουν ότι η αλόη περιέχει 75 βιταμίνες, ένζυμα, μέταλλα και σάκχαρα, αλλά και φυσικές καθαρτικές ενώσεις που ονομάζονται ανθρακινόνες, οι οποίες αυξάνουν την ποσότητα του νερού στα έντερα, βοηθούν το σώμα σας να παράγει περισσότερη βλέννα και αυξάνουν τις συστολές του πεπτικού.
Σπόροι τσία
Αν αφήσετε σπόρους τσία στο νερό, θα σχηματιστεί ένα είδος ζελέ. Η ιδιότητά τους αυτή τους καθιστά εξαιρετικό καθαρτικό. Όταν φτάσουν στο έντερο και σε συνδυασμό με τα υγρά, αποκτούν αυτή την πηκτή υφή διευκολύνοντας την κίνηση του περιεχομένου του εντέρου. Είναι επίσης πλούσιοι σε φυτικές ίνες.
Λιναρόσπορος
Μια κουταλιά της σούπας λιναρόσπορων περιέχει σχεδόν τρία γραμμάρια φυτικών ινών. Περιέχουν επίσης ενώσεις που δημιουργούν μια βλεννώδη επικάλυψη του εντέρου, διευκολύνοντας τις κενώσεις. Ο λιναρόσπορος είναι επίσης πολύ πλούσιος σε μαγνήσιο.
Φρούτα με πολλές φυτικές ίνες
Όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ορισμένα φρούτα είναι γεμάτα με φυτικές ίνες. Να προτιμάτε τα μούρα (μύρτιλλα), τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά δεν προκαλούν αέρια, όπως τα πράσινα λαχανικά, τα μήλα ή τα αχλάδια. Είναι επίσης πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και καταπραΰνουν το πεπτικό.
Τα αποξηραμένα φρούτα όπως τα βερίκοκα, τα σύκα και τα δαμάσκηνα είναι επίσης μια καλή επιλογή, λόγω του συνδυασμού φυτικών ινών και σακχάρων που αυξάνουν τις κινήσεις του εντέρου.
Ελαιόλαδο
Η κατανάλωση ελαιόλαδου ή λινέλαιου (λάδι από λιναρόσπορους) μπορεί να είναι εξαιρετικά βοηθητική. Πίνετε μία κουταλιά της σούπας λάδι κάθε πρωί και θα διαπιστώσετε ότι μαλακώνει τα κόπρανα και βοηθά τις κενώσεις.
Πηγή: womenshealthmag.com
Διαβάστε επίσης:
Δυσκοιλιότητα: Τι μπορείτε να κάνετε ανάλογα με τη συχνότητα των κενώσεων
Δυσκοιλιότητα: Μάθετε τι πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγετε
Πηγή: Daily-News.GR