Το ζευγάρι της Euroleague που χαρίζει συνήθως… θρίλερ





Στο ΟΑΚΑ διεξάγεται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ματς της 17ης αγωνιστικής της Euroleague. Παναθηναϊκός και Μπαρτσελόνα διασταυρώνουν τα… ξίφη τους σε ένα κλασικό ζευγάρι της διοργάνωσης που φημίζεται για τα αγχωτικά φινάλε του, ενώ ο Πασκουάλ θα αντιμετωπίσει την πρώην ομάδα του.


Από την σεζόν 2000-01 και μετά οι δύο μονομάχοι έχουν κοντραριστεί 31 φορές, με τους Καταλανούς να έχουν 21 νίκες έναντι 10 των «πράσινων».


Η Euroleague Greece όμως θα ασχοληθεί με τα ματς που ήταν ντέρμπι μέχρι το τέλος, αφού  στα 13 εκ των 31 παιχνιδιών, ο νικητής επικράτησε με διαφορά 6 πόντων ή μικρότερη. Ειδικότερα θα σταθούμε στα playoffs της σεζόν 2010-11 και 2012-13, εκεί όπου έγιναν συνολικά 9 ματς και τα 5 εξ αυτών κρίθηκαν στον πόντο ή στους 2 πόντους, ενώ σε ένα από αυτά ο Παναθηναϊκός έφυγε με το διπλό από τη Βαρκελώνη, επικρατώντας για 4 πόντους.


Ματσάρες και η πρόκριση στον Παναθηναϊκό


Τα playoffs της σεζόν 2010-11 ήταν ιδιαίτερα αμφίρροπα, με τον Παναθηναϊκό να απαντά στο 1-0 της Μπαρτσελόνα με 3 σερί νίκες και να τσεκάρει το εισιτήριο για το Final 4. Στο πρώτο ματς της σειράς ο Διαμαντίδης με τρίποντο μείωσε σε 82-80, 7 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Ο Ναβάρο έβαλε μία εκ των δύο βολών, οι Καταλανοί έκαναν φάουλ το οποίο ήταν αντιαθλητικό και ο  και ο 3D έβαλε και τις 2 βολές για το 83-82. Στην τελευταία επίθεση όμως και με 1 δευτερόλεπτο να απομένει σούταρε από πολύ μακριά, με αποτέλεσμα η μπάλα να μην πάει στο διχτάκι και έτσι η Μπάρτσα έκανε το 1-0. Ο Διαμαντίδης τελείωσε το ματς με 26 πόντους και 4/7 τρίποντα.


Στο δεύτερο ματς της σειράς η ομάδα του Ομπράντοβιτς επέστρεψε από το -10 της τρίτης περιόδου και με τον Μπατίστ να βάζει το… κερασάκι στην τούρτα με εντυπωσιακό κάρφωμα, επικράτησε με 71-75 και ισοφάρισε σε 1-1. Από την πλευρά των Καταλανών ο Ναβάρο έβαλε 19, ενώ για το τριφύλλι ο Σάτο μέτρησε 18 και ο Διαμαντίδης 17.



H σειρά μεταφέρθηκε στο ΟΑΚΑ, εκεί όπου ο Άντερσον με 2/2 βολές μείωσε σε 72-71, 14 δεύτερα πριν το τέλος. Ο Διαμαντίδης απάντησε με 2 βολές για το 74-71, αλλά ο Άντερσον ξανασκόραρε για το 74-73. Ο ηγέτης του Παναθηναϊκού κράτησε την ψυχραιμία του για άλλη μια φορά, έβαλε 2/2 βολές και χάρισε τη νίκη στην ομάδα του με 76-74, αφού στην επόμενη φάση οι πράσινοι πρόλαβαν να κάνουν φάουλ για να μην επιχειρήσει τρίποντο η Μπαρτσελόνα, το οποίο θα μπορούσε να στείλει το ματς στην παράταση. Σε άλλο ένα ματς ο Διαμαντίδης έκανε το κομμάτι του με 18 πόντους και 7 ασίστ.


Ο Παναθηναϊκός κλείδωσε την πρόκριση στο Final 4 στο 4ο ματς, εκεί όπου νίκησε με 78-67, εκμεταλλευόμενος την έδρα του.



H… εκδίκηση της Μπαρτσελόνα το 2013 με ανατροπή


Tα τρία πρώτα ματς της σειράς των playoffs του 2013 ήταν ο ορισμός του θρίλερ. Στο πρώτο παιχνίδι του Palau Blaugrana η Μπαρτσελόνα κατάφερε να επικρατήσει με 72-70 στην παράταση  χάρη σε ένα καθοριστικό τρίποντο του Σάδα. Ο Γκιστ ήταν αυτός που έκοψε τον Τόμιτς στην τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας του αγώνα για στείλει το ματς στο έξτρα πεντάλεπτο. O Παναθηναϊκός απάντησε στο δεύτερο παιχνίδι.


O Διαμαντίδης ζάλισε τον Τζαβάι και με τρίποντη βόμβα, 8 δευτερόλεπτα πριν το τέλος έγραψε το 65-66, το οποίο ήταν και το τελικό αποτέλεσμα, με τους πράσινους να επιστρέφουν στο ΟΑΚΑ με ένα σπουδαίο διπλό.



Το «τριφύλλι» είχε και πάλι τον ίδιο ήρωα στο 3ο παιχνίδι της σειράς. Ο Διαμαντίδης ευστόχησε σε τρίποντο για το 64-63, 1:08 για το τέλος, με τον Τόμιτς να χάνει 2 κρίσιμες βολές στη συνέχεια. Ο Ναβάρο δεν κατάφερε να βρει στόχο σε ένα σουτ της απελπισίας και έτσι ο Παναθηναϊκός έφτασε στο 2-1.


Στην καθοριστική 4η αναμέτρηση η Μπαρτσελόνα ήταν ανώτερη από τον Παναθηναϊκό και με τους Ναβάρο (17π. ) και Τόμιτς (16π.) να είναι πρωταγωνιστές, νίκησε με 60-70 και ξαναέφερε τη σειρά στη Βαρκελώνη. Εκεί εκμεταλλεύτηκε την έδρα της και επικράτησε εύκολα με 64-53, αφήνοντας το τριφύλλι εκτός Final 4.


Συνολικά στα 13 ματς που κρίθηκαν με διαφορά 6 ή λιγότερων πόντων ο Παναθηναϊκός έχει πανηγυρίσει τις 7 από αυτές, ενώ οι Καταλανοί έχουν πάρει το ροζ φύλλο αγώνα σε 6 περιπτώσεις. Μάλιστα οι «πράσινοι» έχουν πάρει το πρώτο και το τελευταίο από αυτά τα ματς ειδικών συνθηκών, αφού επικράτησαν με 64-67 για το TOP16 της σεζόν 03-04, ενώ στις 24 Γενάρη του 2017 νίκησε την Μπαρτσελόνα με 71-65 στο ΟΑΚΑ για τη regular season της Euroleague.


Μένει να δούμε αν και στην αυριανή αναμέτρηση θα ζήσουμε άλλο ένα… θρίλερ όπως μας έχουν συνηθίσει οι δύο ομάδες όλα αυτά τα χρόνια.



Πηγή: gazzetta.gr





Πηγή






Πηγή: Daily-News.GR