Μύθοι και αλήθειες για τον τραυλισμό


Πώς πρέπει να το αντιμετωπίζουν οι γονείς


Ένα στα είκοσι παιδιά προσχολικής ηλικίας εμφανίζουν για κάποιο χρονικό διάστημα τραυλισμό. Κάποια από αυτά θα εδραιώσουν τον τραυλισμό τους και η δυσχέρεια ροής ομιλίας θα τα συνοδεύει στη μετέπειτα σχολική και ενήλικη ζωή τους. Ο τραυλισμός ξεκινά συνήθως μεταξύ του 2ου και του 5ου έτους ζωής του παιδιού – σπανιότερα και στη σχολική ηλικία. Πόσο όμως πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς μια τέτοια κατάσταση, πως μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους; Πόσο εύκολα μπορούν να εντοπίσουν τα σημάδια που οδηγούν σε εξελικτικό τραυλισμό;


Η λογοπεδικός του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Βορειοδυτικού Τομέα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Κατερίνα Καλαϊτζίδου αναφερόμενη στο θέμα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε:


«Ο εξελικτικός τραυλισμός είναι διαταραχή στη ροή της ομιλίας, η οποία εμφανίζεται σε 5% των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Στη μετέπειτα ζωή τους, όμως, παραμένει μόνο σε 1% από αυτά. Το πρόσωπο που τραυλίζει μπορεί να επαναλαμβάνει φθόγγους, συλλαβές ή λέξεις, να επιμηκύνει ήχους, να έχει μπλοκαρίσματα, να αποφεύγει τη βλεμματική επαφή κ.α. Όταν το πρόσωπο που τραυλίζει αρχίσει να κατανοεί τις δυσχέρειες στη ροή της ομιλίας του, μπορεί να αποφεύγει λέξεις ή ακόμη και το να συμμετέχει σε διάφορες επικοινωνιακές καταστάσεις. Ο τραυλισμός μπορεί να δημιουργήσει συναισθηματικές δυσκολίες και να δημιουργηθούν επιπρόσθετες δυσκολίες.


Ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα προσώπων που τραυλίζουν υπάρχουν διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις. Τα πρόσωπα αυτά ή οι γονείς παιδιών που τραυλίζουν μπορούν να απευθυνθούν σε λογοπεδικό για να αξιολογηθεί η δυσκολία και να ενταχθούν στο καταλληλότερο θεραπευτικό πρόγραμμα σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές προσεγγίσεις με διαφορετικές χρονικές διάρκειες και ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που βρίσκεται το πρόσωπο που τραυλίζει εντάσσεται στην καταλληλότερη για αυτό θεραπεία. Ο στόχος είναι να βοηθηθεί το παιδί που αρχίζει να τραυλίζει στο να μην εδραιωθεί ο τραυλισμός του ή, όταν εδραιώνεται, να μπορέσει να τον διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο. Επομένως, η θεραπεία για τον τραυλισμό στα παιδιά σχολικής ηλικίας, όταν έχει εδραιωθεί ο τραυλισμός και στους ενήλικες δεν οδηγεί σε ίαση, ενδυναμώνει όμως το παιδί να διαχειριστεί αποτελεσματικά την επικοινωνία του και τον τραυλισμό του».


Η αλήθεια είναι ότι ο τραυλισμός:


  • Εμφανίζεται σε όλες τις φυλές ανεξάρτητα από κουλτούρα, γλώσσα, ευφυΐα και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο.

  • Δεν τον προκαλούν οι γονείς, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τον αντιμετωπίζουν μπορεί να είναι καθοριστικός.

  • Τα παιδιά που δεν θα ξεπεράσουν τη δυσκολία τους στη νηπιακή ηλικία έχουν μεγάλο κίνδυνο εδραίωσης ενός μόνιμου τραυλισμού.

  • Παρουσιάζει διακυμάνσεις με περιόδους ύφεσης και έντασης.

Το πρόσωπο που τραυλίζει:


  • Μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να οργανώσει τη σκέψη του πριν μιλήσει.

  • Μπορεί να μάθει να ελέγχει τον τραυλισμό του.

  • Μπορεί να έχει αποτελεσματική επικοινωνία είτε τραυλίζει είτε όχι.

Είναι μύθος ότι:


  • Ο τραυλισμός θα περάσει από μόνος του, όταν μεγαλώσει το πρόσωπο που τραυλίζει

  • Είναι ψυχολογική διαταραχή.

  • Το άγχος προκαλεί τον τραυλισμό.

  • Η γρήγορη ταχύτητα της ομιλίας ευθύνεται για τον τραυλισμό.

  • Το πρόσωπο που τραυλίζει φταίει για την ομιλία του.

  • Όταν ζητάτε από το πρόσωπο που τραυλίζει να μιλήσει πιο αργά ή να επαναλάβει τη λέξη στην οποία τραύλισε, το βοηθάτε να ξεπεράσει τη δυσκολία του.

  • Όταν ζητάτε από το πρόσωπο που τραυλίζει να πάρει μία αναπνοή ή να ηρεμήσει, το βοηθάτε να ξεπεράσει τη δυσκολία του.

  • Η προσπάθεια αποφυγής και απόκρυψης του τραυλισμού βοηθά.

 


 


 


 


 


 


Πηγή: newsbeast.gr






Πηγή: Daily-News.GR