Τα άτομα που παθαίνουν καρδιακή προσβολή τα τελευταία 20 χρόνια, είναι όλο και πιο νέα σε ηλικία αλλά και πιο παχύσαρκα.
Νέα επιστημονική μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν αυτό το μήνα στην 65η Ετήσια Επιστημονική Σύνοδο Καρδιολογίας του Αμερικανικού Κολεγίου, εξέτασε τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο σε πάνω από 3.900 ασθενείς, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία για την πιο σοβαρή και θανατηφόρο μορφή καρδιακής προσβολής που είναι το έμφραγμα μυοκαρδίου.
Αυτό το είδος της καρδιακής προσβολής συμβαίνει όταν μια από τις κύριες αρτηρίες της καρδιάς είναι εντελώς αποκλεισμένη από πλάκα, η οποία σταματά τη ροή του αίματος. Αν το άτομο βιώνει αυτό το πρόβλημα, έχει υψηλό κίνδυνο θανάτου ή αναπηρίας και μόνο με άμεση ιατρική βοήθεια μπορεί να αυξήσει και τις πιθανότητες επιβίωσης.
Οι ερευνητές χώρισαν τα αρχεία των ασθενών με καρδιακή προσβολή που συνέλεξαν κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων της μελέτης (1995–2014) σε τέσσερις ομάδες.
Βρήκαν ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που είχαν καρδιακό επεισόδιο μειώθηκε από τα 64 έτη στα 60, ενώ ο επιπολασμός της παχυσαρκίας μεταξύ των ασθενών αυξήθηκε από 31%-40%.
Βρήκαν επίσης ότι το ποσοστό των ασθενών με καρδιακή προσβολή που είχαν διαβήτη αυξήθηκε από 24% σε 31%, και το ποσοστό των ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση αυξήθηκε από 55% σε 77%, κατά την ίδια περίοδο.
Επιπλέον, το ποσοστό των ασθενών με καρδιακή προσβολή που κάπνιζαν αυξήθηκε από 28% σε 46%. Και το ποσοστό των ασθενών με τρεις ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου για αυτό το είδος της καρδιακής προσβολής αυξήθηκε από 65% στο 85%.
Όπως ανέφερε ο παρεμβατικός καρδιολόγος και συγγραφέας της μελέτης από την κλινική του Κλίβελαντ, Δρ. Σαμιρ Καπάντια, είναι πολύ σημαντικό να τονίσουν οι θεράποντες ιατροί στους ασθενείς τους όταν τους επισκέπτονται για τις συνήθεις εξετάσεις τους, το θέμα της πρόληψης με στόχο να μειωθούν οι παράγοντες κινδύνου.
Τα βασικά πεδία πρόληψης είναι η μείωση του σωματικού βάρους, η υγιεινή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα.
«Μην περιμένετε μέχρι να διαγνωστείτε με πρόβλημα στην καρδιά για να αρχίσετε να φροντίζετε τον εαυτό σας, δίνοντας προσοχή στον τρόπο ζωής σας και τις διατροφικές σας επιλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ. Καπάντια.
Τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και ο διαβήτης πρέπει να αντιμετωπιστούν με πιο επιθετικά.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο foxnews.
Πηγή: onmed.gr
Πηγή: Daily-News.GR