Ήταν 26 Ιουνίου 1954. Στη Λωζάννη ο καιρός ήταν όπως αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα. Είχε καύσωνα, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Παρά τις ακραίες καιρικές συνθήκες, 35 χιλιάδες φίλαθλοι βρέθηκαν στο γήπεδο, για τον προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ανάμεσα σε Αυστρία και Ελβετία, που λόγω καιρού, έμεινε στην ιστορία ως «η καυτή μάχη της Λωζάννης».
Οι Ελβετοί μπορεί να είδαν την ομάδα τους να μην παίρνει το εισιτήριο για τα ημιτελικά, όμως χόρτασαν γκολ και πλούσιο θέαμα. Το τελικό 7-5 έδωσε στους Αυστριακούς την πρόκριση, με τα 12 γκολ που σημειώθηκαν να αποτελούν ρεκόρ επίτευξης τερμάτων σε μία αναμέτρηση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ακριβώς 63 χρόνια μετά, ποτέ δεν έχει υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός γκολ, αν και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν μπει τουλάχιστον δέκα τέρματα σε έναν αγώνα.
Βραζιλία-Πολωνία 6-5 (1938)
Το πρώτο παιχνίδι στην ιστορία της Πολωνίας σε Μουντιάλ έμελλε να μείνει και στην ιστορία. Οι Βραζιλιάνοι είχαν να αντιμετωπίσουν μία ομάδα, που απαρτιζόταν από ερασιτέχνες παίκτες και είχε κάνει την πρώτη της συγκέντρωση, ενόψει της διοργάνωσης, μόλις μία εβδομάδα πριν τον αγώνα. Το παιχνίδι ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στην Τουλούζ, όμως μετά από τα παράπονα των Πολωνών στους Γάλλους διοργανωτές (θεώρησαν ότι οι καιρικές συνθήκες στη Νότια Γαλλία ευνοούσαν την Βραζιλία), η αναμέτρηση έγινε στο Στρασβούργο. Στις εξέδρες βρέθηκαν περίπου 15 χιλιάδες θεατές (στην πλειοψηφία τους Πολωνοί), με τον Βραζιλιάνο Λεονίντας Ντα Σίλα να εξελίσσεται στον απόλυτο πρωταγωνιστή. Το «Μαύρο Διαμάντι» σημείωσε χατ-τρικ, με τα δύο από τα τρία τέρματά του να έρχονται στην παράταση. Μετά το 4-4 στο 90λεπτο, η Βραζιλία επικράτησε με 6-5 και πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά.
Ουγγαρία-Δυτική Γερμανία 8-3 (1954)
Στο πρώτο της παιχνίδι στη διοργάνωση, στα γήπεδα της Ελβετίας, η Δυτική Γερμανία είχε επικρατήσει της Τουρκίας με 4-1, με αποτέλεσμα ο προπονητής της, Ζεπ Χέρμπεργκερ, να αφήσει πολλούς βασικούς στον πάγκο, στο επόμενο παιχνίδι κόντρα στην Ουγγαρία. Ο λόγος ήταν πως το θεωρούσε… χαμένο, αφού απέναντι του είχε την – τότε – υπερδύναμη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και ήθελε να έχει φρέσκους τους ποδοσφαιριστές του, ενόψει της συνέχειας. Οι «Μαγυάροι» δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη, συντρίβοντας τους Δυτικογερμανούς με 8-3. Ωστόσο, η συγκεκριμένη νίκη αποδείχθηκε… πύρρειος για την Ουγγαρία, αφού τραυματίστηκε ο Φέρεντς Πούσκας. Ο μεγάλος ηγέτης επέστρεψε στον τελικό, χωρίς να είναι ακόμη 100% έτοιμος κι έτσι η Δυτική Γερμανία πήρε τη ρεβάνς, κερδίζοντας με 3-2, στο αποκαλούμενο «Θαύμα της Βέρνης».
Ουγγαρία-Ελ Σαλβαδόρ 10-1 (1982)
Το μοναδικό παιχνίδι σε Μουντιάλ, στη σύγχρονη ποδοσφαιρική περίοδο (μόνο… 35 χρόνια έχουν περάσει από τότε!) με διψήφιο αριθμό τερμάτων. Στη δεύτερη συμμετοχή του σε Παγκόσμιο Κύπελλο, το Ελ Σαλβαδόρ ήλπιζε σε κάτι καλύτερο, σε σχέση με την πρώτη το 1970 (τρεις ήττες, σε τρεις αγώνες, χωρίς γκολ). Λόγω οικονομικών προβλημάτων, η ομάδα από την Κεντρική Αμερική είχε μόλις 20 παίκτες στην Ισπανία (αντί για 22), παρά τις πολύ καλές προδιαγραφές, που συνόδευαν το πρόγραμμα της προετοιμασίας της. Ωστόσο, η Ουγγαρία φρόντισε από το ξεκίνημα της διοργάνωσης να δείξει στο Ελ Σαλβαδόρ πως… δεν είχε τύχη, συντρίβοντάς το με το εκκωφαντικό 10-1. Οι Ούγγροι έγιναν η πρώτη – και μοναδική μέχρι σήμερα – ομάδα, που πέτυχε δέκα τέρματα σε αγώνα τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου, όμως και οι αντίπαλοί της είχαν ένα λόγο για να χαίρονται. Παρά τη βαριά ήττα, σημείωσαν το μοναδικό τους γκολ σε Μουντιάλ.
Γαλλία-Παραγουάη 7-3 (1958)
Το Μουντιάλ του Ζιστ Φοντέν. Ακόμη και σήμερα έχει στην κατοχή του ένα ρεκόρ, που μοιάζει απλησίαστο. Στα γήπεδα της Σουηδίας, πριν από 59 χρόνια, ο Γάλλος επιθετικός σημείωσε 13 τέρματα στη διοργάνωση. Και μάλιστα σε μόλις έξι αγώνες. Κι αν «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», ο Φοντέν φρόντισε να το επιβεβαιώσει από το πρώτο κιόλας παιχνίδι των «τρικολόρ» στο τουρνουά. Αντίπαλος η Παραγουάη, με την άμυνά της να νιώθει για τα καλά τον Γάλλο φορ. Χατ-τρικ σημείωσε ο Ζιστ Φοντέν, οδηγώντας την ομάδα του σε ένα εντυπωσιακό 7-3, επί των Λατινοαμερικάνων. Κι αυτό δεν ήταν το μοναδικό ματς του ομίλου με πολλά γκολ, αφού σε έξι αγώνες μπήκαν συνολικά 31 τέρματα (μέσος όρος 5,16). Με τον Φοντέν να πετυχαίνει τα έξι από αυτά (αργότερα σημείωσε επτά ακόμη).
Πηγή: gazzetta.gr
localStorage.clear();
Πηγή: Daily-News.GR