O χρόνος έναρξης της εφηβείας διαφέρει από άτομο σε άτομο, αφού είναι γενετικά προκαθορισμένος.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα παιδιά μπαίνουν νωρίτερα στην εφηβεία.
Είναι δικαιολογημένη λοιπόν η ανησυχία των γονιών όταν παρατηρούν αλλαγές στο παιδί, όπως έντονη τριχοφυΐα, ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης κλπ.
Πολλοί γονείς συγχέουν την πρώιμη ήβη δηλαδή τις εφηβικές μεταβολές σε ηλικία μικρότερη των 8 ετών στα κορίτσια και των 9 ετών στα αγόρια, με την αδρεναρχή, που είναι η πρόωρη ανάπτυξη τριχοφυΐας στο εφήβαιο και στις μασχάλες σε αυτές τις ηλικίες.
Ειδικά σε ότι αφορά τα κορίτσια, οι γονείς ανησυχούν όταν τα βλέπουν να ψηλώνουν ξαφνικά, να μεγαλώνει το στήθος τους ή να βγάζουν τρίχες, θεωρώντας πως θα «αδιαθετήσουν» γρήγορα και θα μείνουν κοντές.
Αρκετές αμερικανικές έρευνες έχουν πράγματι καταγράψει μείωση της ηλικίας έναρξης της περιόδου στα κορίτσια τα τελευταία πενήντα χρόνια. Ωστόσο, η πρώτη περίοδος (εμμηναρχή) εξακολουθεί να εμφανίζεται κατά μέσο όρο σε ηλικία 12-13 ετών στα περισσότερα κορίτσια της καυκάσιας φυλής, παρότι ο ερχομός της μεταξύ 10-15 θεωρείται φυσιολογικός.
Παράγοντες κινδύνου
Σε μια μακρόχρονη επιστημονική μελέτη, στην οποία παρακολουθήθηκαν 1.200 κορίτσια στη Νέα Υόρκη, στο Σαν Φρανσίσκο και στο Σινσινάτι επί επτά χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος ήταν ο κυριότερος παράγοντας για την πρώιμη έναρξη της εφηβείας, όπως μετράται από την ανάπτυξη του στήθους.
Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η πιο πρώιμη έναρξη της εφηβείας στα κορίτσια κατά τις τελευταίες δεκαετίες πιθανώς οφείλεται στη μεγαλύτερη συχνότητα της παχυσαρκίας.
Άλλοι ενδογενείς ή περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη ήβη είναι:
-Το παρατεταμένο σωματικό και ψυχικό στρες
-Η συναισθηματική στέρηση
-Χρόνια νοσήματα ή νοσήματα του Kεντρικού Nευρικού Συστήματος (Κ.Ν.Σ.).`
-Η κληρονομικότητα. Aν η μητέρα ή η γιαγιά ενός κοριτσιού είχε νωρίς περίοδο, το ίδιο θα συμβεί και στην κόρη ή στην εγγονή.
Πηγή: onmed.gr
Πηγή: Daily-News.GR