Υπολογισμός μερίδων για τα φρούτα και τα λαχανικά








Η διατροφή μας πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία φρούτων και λαχανικών, κατά προτίμηση από όλη την παλέτα των χρωμάτων, αφού ανάλογα με το χρώμα τους τα διάφορα φυτικά προϊόντα προσφέρουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά.





Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά τέσσερις με πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα φρέσκα και κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, τα προϊόντα σε κονσέρβα αλλά και τα αποξηραμένα, αρκεί να περιέχουν την ελάχιστη δυνατή ποσότητα αλατιού και ζάχαρης.


Πώς υπολογίζεται όμως η κάθε μερίδα φρούτων και λαχανικών;


Πατήστε επάνω στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος


Φρούτα


1 φρούτο μέτριου μεγέθους (περίπου όσο ένα μπαλάκι του μπέιζμπολ)


Φρέσκα, κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα = μισό φλιτζάνι


Αποξηραμένα = ¼ του φλιτζανιού


Χυμός = μισό φλιτζάνι*


Λαχανικά


Ωμά φυλλώδη λαχανικά = 1 φλιτζάνι


Φρέσκα, κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα = μισό φλιτζάνι


Χυμός = μισό φλιτζάνι*


Τα παραπάνω ισχύουν στο πλαίσιο μιας διατροφής 2.000 θερμίδων ημερησίως.


*Οι χυμοί φρούτων και λαχανικών αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Μία μερίδα 100% φυσικού χυμού μπορεί να καλύψει 1 από τις 4-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών που χρειαζόμαστε την ημέρα. Προσοχή χρειάζεται ωστόσο όσον αφορά τις θερμίδες και τα πρόσθετα (αλάτι, ζάχαρη κ.λπ.).





Πηγή






Πηγή: Daily-News.GR